Općina Centar: Asfaltiranje saobraćajnica na području Mjesne zajednice "Hrastovi-Mrkovići"

17.08.2021. 11:29 / Izvor: Akta.ba
Općina Centar: Asfaltiranje saobraćajnica na području Mjesne zajednice 'Hrastovi-Mrkovići'

Na području Mjesne zajednice "Hrastovi-Mrkovići" su u toku radovi na asfaltiranju tri saobraćajnice u ulicama Hamida Beširevića, Gornja Breka i Adnana Aslanija.

Na području Mjesne zajednice "Hrastovi-Mrkovići" su u toku radovi na asfaltiranju tri saobraćajnice u ulicama Hamida Beširevića, Gornja Breka i Adnana Aslanija.

Projekat finansira Općina Centar iz čijeg budžeta je za ovu namjenu izdvojen iznos od 822.040 KM. Nakon provedene procedure javnih nabavki kao izvođač radova je odabran konzorcij firmi  "Ado Trans" d.o.o. Visoko i "Roco Commerce" d.o.o. Livno, sa kojima je potpisan okvirni sporazum o izgradnji i održavanju lokalnih i nekategorisanih cesta na području općine Centar, dok je za nadzor projekta zadužena firma "Energoinvest" d.d.

"Za uređenje ulica Hamida Beširevića i Gornja Breka u dužini od oko 1.100 metara izdvojeno je iz općinskog budžeta gotovo 470.840 KM. U ove dvije saobraćajnice je planirana ugradnja novo tamponskog sloja i novih betonskih ivičnjaka sa obje strane saobraćajnice (1.900 metara). Za adekvatnu odvodnju površinskih voda, koje su najčešći uzrok propadanja kolovozne konstrukcije biće ugrađena drenažni sistem sa 1.100 metara cijevi koje će biti spojene na odvodnu mrežu, te je planirana ugradnja novih slivnika i linijskih rešetki.

Na kraju radova biće postavljeno dva sloja asfalta na površini od 5.185 metara kvadratnih. Nakon okončanja radova na ove dvije saobraćajnice planirano je uređenje Ulice Adnana Aslanija čija vrijednost radova iznosi nešto više od 351.200 KM.

Na ovoj saobraćajnici dužine 450 metara planirano je kao u prethodno slučaju ugradnja novog tampona, postavljanje 1.000 metara novih betonskih ivičnjaka,  nivelisanje šibera i šahtova sa ugradnjom nove linijske rešetke za odvod površinskih voda, te izrada 230 metara novog drenažnog sistema. Na kraju radova biće ugrađeno 3.500 metara kvadratnih novog asfalta. Okončanje pomenutih radova je planirano do sredine septembra ove godine", navodi se u saopćenju.

 

Navedeni projekat finansira Općina Centar i realizuje Služba za investicije, komunalni razvoj i planiranje nakon što su okončani radovi na sanaciji klizišta na ovom području u okviru kojeg je urađena rekonstrukcijavodovodne i separatne kanalizacione mreže u pomenutim ulicama.

Za ovaj kapitalni projekat, koji je realizovan u fazama, Općina Centar je iz svog budžeta izdvojila iznos od 3.100.000 KM.  Tokom realizacije ovog projekta postavljeno je ukupno oko 6.450 metara novih vodovodnih i kanalizacionih cijevi, od čega je ugrađeno približno 4.220 metara separatne kanalizacione mreže, kako nalažu građevinske norme posebno su odvojene fekalna i kišna kanalizacija. Također je postavljeno 2.230 metara nove vodovodne mreže.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije