Građani i građanke na Hastahani iznijeli svoje viđenje uređenja ovog prostora

28.09.2021. 08:52 / Izvor: Akta.ba
Građani i građanke na Hastahani iznijeli svoje viđenje uređenja ovog prostora

Domaćin radionice bio je načelnik Općine Centar Srđan Mandić koji je naglasio da će ovakve radionice biti nastavljene i u budućnosti.

U okviru događaja pod nazivom „Hastahana summer break“, koji organiziraju Udruženje mladih umjetnika i Turistička zajednica KS, u subotu 25. septembra održana je interaktivna radionica na kojoj su građani i građanke učestvovali u oblikovanju budućeg izgleda javnog prostora Hastahana.

Domaćin radionice bio je načelnik Općine Centar Srđan Mandić koji je naglasio da će ovakve radionice biti nastavljene i u budućnosti.

"Hastahana je do sada bila političko pitanje, a ovim događajem ona postaje pitanje struke i javnosti sa ciljem boljeg kvaliteta života. Ovakve radionice ćemo organizovati i za druge prostore. Poenta je da struka, građani i građanke učestvuju u kreiranju životnog prostora. Mi u administraciji ne želimo da dolazimo sa gotovim rješenjima i ubjeđujemo građane zašto nešto treba ili ne treba. Stanovnici općine Centar se moraju navikavati da kroz učešće u procesima imaju mogućnost da odlučuju o svom životnom prostoru i načinu na koji se troši novac iz budžeta koji je zapravo novac svih građana i građanki. Ovo je način na koji želimo da organizujemo javne rasprave", istakao je načelnik Mandić. 

Da podsjetimo, ovo je druga po redu u nizu javnih diskusija o transformaciji ulica i dijelova grada, a prva je održana u avgustu pod nazivom "Radićeva Urban Lab".

Javne diskusije o prostorima za građane su dio inicijative "Re-Imagine: Moja ulica, moja mašta" koju zajednički provode Općina Centar Sarajevo, Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP u BiH), Grad Sarajevo i Arhitektonski fakultet Univerziteta u Sarajevu, a građani i građanke Sarajeva su pozvani da svojim idejama doprinesu urbanoj transformaciji Hastahane i iznesu svoje viđenje Hastahane u budućnosti.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije