2,2 miliona eura donacije iz Srbije usmjereno za gradnju nove osnovne škole u Banja Luci

11.12.2021. 10:10 / Izvor: Nezavisne novine
BL

Trenutno mjesna zajednica Ada nema osnovnu školu i đaci su raspoređeni po školama u okolnim naseljima.

Donacija Srbije Banja Luci u iznosu većem od tri miliona eura najvećim dijelom bit će usmjerena na izgradnju osnovne škole u naselju Ada, koja je prijeka potreba već godinama.

Draško Stanivuković, gradonačelnik Banja Luke, rekao je da će za projekat gradnje škole u ovom naselju biti potrebno oko 2,2 miliona eura.

"Za ovaj projekat već je pripremljena sva neophodna projektna dokumentacija. Dio sredstava ići će za atletsku stazu, stadion i gradski park.Smatramo da su ovo značajni projekti", kazao je Stanivuković.

Istakao je da je njegov prijedlog bio da se sredstva koja su dobili od Srbije preusmjere za projekat izgradnje mosta u Česmi, ali da je sredstva za njegovu realizaciju ponudio republički nivo.

"Napravljen je dogovor da grad Banja Luka riješi sve imovinsko-pravne odnose, pripremi svu neophodnu projektnu dokumentaciju i izradi idejno rješenje, a da izgradnju finansiraju Vlada Republike Srpske i Putevi Republike Srpske", rekao je Stanivuković.

Dodao je da su sredstva za projekat izgradnje mosta u naselju Česma planirana kroz rebalans budžeta, koji je usvojen prije nekoliko dana, te da bi na proljeće naredne godine trebalo da započne gradnja.

On je poručio da će sredstva iz Srbije biti preusmjerena, prije svega, za školu u Adi, gradski park, te za atletsku stazu i stadion u naselju Lauš.

"Dio sredstava ići će i za ateltsku stazu, stadion i gradski park. Smatramo da su ovo značajni projekti. Sredstva koja će uložiti Srbija u Banja Luku bit će utrošena na gradnju najvećeg gradskog parka, kako bismo se vratili tim putevima zelenila po kojima je grad ranije bio prepoznatljiv", kazao je Stanivuković.

Nova škola u naselju Ada bi, kako se ranije govorilo, trebalo bi da bude građena na parceli preko puta restorana "Ada" u ovom naselju, a taj projekat je planirao realizovati Igor Radojičić, bivši gradonačelnik Banja Luke.

U prvoj fazi je predviđeno da to bude petorazredna osnovna škola i područno odjeljenje OŠ "Vuk Stefanović Karadžić" iz Borika.

Petorazredna škola je planirana za 300 učenika, sa 10 učionica, od kojih bi pet trebalo da budu u prizemlju, a pet na spratu.

Trenutno ova mjesna zajednica nema osnovnu školu i đaci su raspoređeni po školama u okolnim naseljima, a prvenstveno pohađaju školu "Branko Radičević" na Starčevici.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije