mario kordić

Investicije / URBANIZAM

Nova odluka o legalizaciji objekata u Mostaru trebala bi pojednostaviti procedure

Grad Mostar nema ozbiljniji popis objekata koje je potrebno legalizirati, ali znamo da ih je veliki broj.

24.12.2021. 08:50 / Izvor: Fena

Grad Mostar nema ozbiljniji popis objekata koje je potrebno legalizirati, ali znamo da ih je veliki broj, kazao je mostarski gradonačelnik Mario Kordić naglašavajući kako bi nova Odluka o legalizaciji objekata koju je usvojilo Gradsko vijeće trebala biti praktičnija od prethodne i pojednostaviti procedure.

"Ne može se reći da je prva odluka o legalizaciji bila loša. Međutim, kad vi počnete odluku primjenjivati onda tek u praksi vidite koliko je ona prohodna, komplicirana i sve ostalo. S obzirom na to da smo imali ideju da stvarno pomognemo tim ljudima na neki način da ipak legaliziraju objekte koji se mogu legalizirati sukladno važećim građevinskim zakonima, propisima i ostalom, našli smo za shodno da ipak malo pojednostavimo procedure da to bude praktičnija odluka", kazao je gradonačelnik.

Napomenuo je kako urbanizam Grada Mostara, nažalost, nema samo problem s ilegalnom izgradnjom, nego da ima problem i donošenja novih regulacijskih planova, prostornog plana, a trenutno se radi i digitalni arhiv sve dokumentacije.

"Znači jako puno aktivnosti je u urbanizmu, a ljudski kapaciteti su ograničeni. U tom kontekstu je bilo razmišljanje da pokušamo tamo gdje možemo ušparati ljudske resurse da ušparamo na način da pojednostavimo odluke, ali da ne uđemo u zamku da legaliziramo nešto što ne bi trebalo biti legalizirano i mislim da smo na dobrom putu", naglasio je Kordić.

 Po ocjeni predsjednika Gradskog vijeća Mostara Salema Marića, navedenoj odluci pristupilo se jako dobro i studiozno.

"Održali smo dosta proširenih sastanaka gdje smo uključivali veliki broj 'struke' po pitanju urbanizma. Prvu odluku donijeli smo u nadi da je ona dobra, ali podnošenjem samih zahtjeva zaintersovanih stranaka za rješavanje pitanja legalizacije uočeno je niz manjkavosti te odluke i prijedlog odjela za urbanizam i gradonačelnika je da se ide u novu odluku jer bi izmjene prelazile preko 50 posto ove odluke. Mislim da je manje bitno kako se zove, da li je to izmjena i dopuna ili je nova odluka, bitna je želja i da imamo jednu provodivu odluku", naglasio je Marić.

Kada je u pitanju ta odluka, dodao je kako ih obavezuju još dvije stvari, a riječ je o donošenju odluke o subvenciji ugroženih kategorija stanovništva i načinu plaćanja.

"Dali smo obavezu gradonačelniku da u roku od 30 dana dostavi tu odluku i tada će se ona sigurno u potpunosti moći primjenjivati", poručio je predsjednik Gradskog vijeća.

Osim Odluke o postupku i uvjetima za legalizaciju građevina izgrađenih bez pravomoćnog odobrenja za gradnju, Gradsko vijeće Mostara na današnjoj sjednici usvojilo je, uz ostalo, i Odluku o davanju saglasnosti na sporazum o načinu izvršenja obaveza HNK prema Gradu Mostaru, uz amandman Odbora za financije i poreznu politiku Gradskog vijeća Mostara da sredstva idu u opći fond što će biti regulirano budžetom.

Do kraja godine trebala bi biti održana još jedna sjednica Gradskog vijeća na kojoj bi se trebalo raspravljati o budžetu Grada Mostara.

 

 

PODIJELI:
TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije