Nova odluka o legalizaciji objekata u Mostaru trebala bi pojednostaviti procedure

24.12.2021. 08:50 / Izvor: Fena
mario kordić

Grad Mostar nema ozbiljniji popis objekata koje je potrebno legalizirati, ali znamo da ih je veliki broj.

Grad Mostar nema ozbiljniji popis objekata koje je potrebno legalizirati, ali znamo da ih je veliki broj, kazao je mostarski gradonačelnik Mario Kordić naglašavajući kako bi nova Odluka o legalizaciji objekata koju je usvojilo Gradsko vijeće trebala biti praktičnija od prethodne i pojednostaviti procedure.

"Ne može se reći da je prva odluka o legalizaciji bila loša. Međutim, kad vi počnete odluku primjenjivati onda tek u praksi vidite koliko je ona prohodna, komplicirana i sve ostalo. S obzirom na to da smo imali ideju da stvarno pomognemo tim ljudima na neki način da ipak legaliziraju objekte koji se mogu legalizirati sukladno važećim građevinskim zakonima, propisima i ostalom, našli smo za shodno da ipak malo pojednostavimo procedure da to bude praktičnija odluka", kazao je gradonačelnik.

Napomenuo je kako urbanizam Grada Mostara, nažalost, nema samo problem s ilegalnom izgradnjom, nego da ima problem i donošenja novih regulacijskih planova, prostornog plana, a trenutno se radi i digitalni arhiv sve dokumentacije.

"Znači jako puno aktivnosti je u urbanizmu, a ljudski kapaciteti su ograničeni. U tom kontekstu je bilo razmišljanje da pokušamo tamo gdje možemo ušparati ljudske resurse da ušparamo na način da pojednostavimo odluke, ali da ne uđemo u zamku da legaliziramo nešto što ne bi trebalo biti legalizirano i mislim da smo na dobrom putu", naglasio je Kordić.

 Po ocjeni predsjednika Gradskog vijeća Mostara Salema Marića, navedenoj odluci pristupilo se jako dobro i studiozno.

"Održali smo dosta proširenih sastanaka gdje smo uključivali veliki broj 'struke' po pitanju urbanizma. Prvu odluku donijeli smo u nadi da je ona dobra, ali podnošenjem samih zahtjeva zaintersovanih stranaka za rješavanje pitanja legalizacije uočeno je niz manjkavosti te odluke i prijedlog odjela za urbanizam i gradonačelnika je da se ide u novu odluku jer bi izmjene prelazile preko 50 posto ove odluke. Mislim da je manje bitno kako se zove, da li je to izmjena i dopuna ili je nova odluka, bitna je želja i da imamo jednu provodivu odluku", naglasio je Marić.

Kada je u pitanju ta odluka, dodao je kako ih obavezuju još dvije stvari, a riječ je o donošenju odluke o subvenciji ugroženih kategorija stanovništva i načinu plaćanja.

"Dali smo obavezu gradonačelniku da u roku od 30 dana dostavi tu odluku i tada će se ona sigurno u potpunosti moći primjenjivati", poručio je predsjednik Gradskog vijeća.

Osim Odluke o postupku i uvjetima za legalizaciju građevina izgrađenih bez pravomoćnog odobrenja za gradnju, Gradsko vijeće Mostara na današnjoj sjednici usvojilo je, uz ostalo, i Odluku o davanju saglasnosti na sporazum o načinu izvršenja obaveza HNK prema Gradu Mostaru, uz amandman Odbora za financije i poreznu politiku Gradskog vijeća Mostara da sredstva idu u opći fond što će biti regulirano budžetom.

Do kraja godine trebala bi biti održana još jedna sjednica Gradskog vijeća na kojoj bi se trebalo raspravljati o budžetu Grada Mostara.

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije