Ideje i prijedlozi građana od ulice Musala prave "Raj za pješake"

21.01.2022. 15:43 / Izvor: Akta.ba
urbanizam

U julu 2021. godine, uz podršku Općine Centar Sarajevo, pokrenuta je inicijativa "Moja ulica, moja mašta", kroz koju su građani i građanke uključeni u osmišljavanje sarajevskih javnih prostora.

U julu 2021. godine, uz podršku Općine Centar Sarajevo, pokrenuta je inicijativa "Moja ulica, moja mašta", kroz koju su građani i građanke uključeni u osmišljavanje sarajevskih javnih prostora.

Nakon interaktivne radionice održane u sarajevskoj ulici Musala, prikupljene ideje građana za transformaciju ovog prostora predstavljene su u javnosti kroz četiri animacije u 3D prikazu, koje nude rješenja za budući izgled ove ulice. Od novih prostora za druženje i osvježavanja izgleda fasada na zgradama do manje saobraćaja i više zelenila, prostor je kroz četiri scenarija osmišljen prema principima održivih, sigurnih i zdravih javnih gradskih sredina.

Rješenja su tokom decembra 2021. bila otvorena za uvid i prijedloge građana, pružajući priliku za glasanje na Platformi za otvorene inovacije, te su ovim putem prikupljena dodatna mišljenja o uređenju ulice Musala.

"Ovo je prvi put da smo pokrenuli digitalne javne konsultacije i u narednom periodu ćemo to činiti češće. Želimo iskoristiti digitalni prostor za uključivanje stanovnika u donošenju odluka koje se tiču života u našoj općini", poručio je Srđan Mandić, načelnik Općine Centar Sarajevo.

Jedno od rješenja - "Raj za pješake", koje predviđa popločavanje ulice, više zelenila, smanjen intenzitet saobraćaja, parking za bicikla, dodatne klupe i žardinjere, te ozelenjene i obnovljene fasade dobio je najviše glasova i komentara. U periodu od mjesec dana, platformi je pristupilo 3.157 posjetilaca, od čega je 528 učestvovalo u glasanju. Sugestije koje su građani i građanke dodatno predložili uključuju postavljanje javnog toaleta, estetsko i funkcionalno integrisanje postojećih privremenih objekata u predloženi izgled rješenja, te prostor za javna okupljanja. Građani su također putem komentara predlagali da se budući izgled Musale obogati zelenilom i dodatnim drvećem, ali da se ostavi i dio prostora za automobile stanara.

Na osnovu glasova, ideja i sugestija u vezi budućeg izgleda ulice Musala i u saradnji sa institucijama odgovornim za segmente koncepta s najviše glasova, pristupit će se izradi glavnog projekta revitalizacije ovog lokaliteta.

Javne diskusije o prostorima za građane su dio inicijative "Re-Imagine: Moja ulica, moja mašta" koju zajednički provode Općina Centar Sarajevo, Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini, Grad Sarajevo i Arhitektonski fakultet Univerziteta u Sarajevu.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije