Vjetropark na Vlašiću neće biti u izmjenama Prostornog plana

17.02.2022. 13:55 / Izvor: Fena
vjetroelektrana

Vlada Kantona Središnja Bosna (KSB) prihvatila je prijedlog zaključka o davanju suglasnosti za izmjenu ugovora o koncesiji za vjetroelektranu "Vlašić".

Vlada Kantona Središnja Bosna (KSB) prihvatila je prijedlog zaključka o davanju suglasnosti za izmjenu ugovora o koncesiji za vjetroelektranu "Vlašić".

Po riječima kantonalnog ministra privrede Nisveta Hrnjića, to je jedna od četiri trenutno postojeće koncesije za gradnju vjetoparkova na ovoj bh. planini.

"Aneksom ugovora konsecionar, firma TLG, u potpunosti dobiva kvalitetan prostor za realizaciju projekta. To je jedan od strateških interesa kantona, zajedno s projektom Elektroprivrede BiH. Kad je u pitanju plato Vlašića, odnosno Galice i okolnog područja, trenutno imamo četiri važeća koncesijska ugovora, s tim da ugovor o koncesiji za vjetropark Galica najvjerojatnije neće moći biti prihvaćen s aspekta izmjena i dopuna Prostornog plana, pa bismo na kraju najvjerojatnije mogli imati tri koncesijska ugovora", rekao je Hrnjić.

vlada sbk

Dodao je da je pri kraju izrada konačne verzije izmjena i dopuna Prostornog plana.

Kad su u pitanju minihidroelektrane, ministar je kazao kako će se poštovati volja općina koje su na općinskim vijećima donijele odluke o zabrani njihove gradnje.

"Neke općine su bile rezolutne, u potpunosti jasno tražile da se takve koncesije koje nisu realizirane, ne unose u izmjene i dopune Prostornog plana. Neke općine, čini mi se, bile su nešto malo fleksibilnije u tom smislu. Generalno, može se reći da će izmjene i dopune Prostornog plana biti stroge kad je u pitanju realizacija tih koncesijskih ugovora, s fleksibilnim prostorom kod nekih općina", kazao je ministar Hrnjić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije