Nove pješačke staze, trotoari, stepeništa i rukohvati na devet lokacija u Novom Gradu

04.03.2022. 16:23 / Izvor: Akta.ba

Za izgradnju i sanaciju pješačkih staza, trotoara, stepeništa i rukohvata na području novogradske općine, iz budžeta Općine Novi Grad Sarajevo izdvojeno je oko 100.000 KM. Programom je obuhvaćeno devet lokacija.

Za izgradnju i sanaciju pješačkih staza, trotoara, stepeništa i rukohvata na području novogradske općine, iz budžeta Općine Novi Grad Sarajevo izdvojeno je oko 100.000 KM. Programom je obuhvaćeno devet lokacija, a radove izvodi građevinska firma "Ame" d.o.o.  Breza.

Realizacijom ovog projekta građanima će biti omogućena lakša i brža pješačka komunikacija, a posebno djeci, jer je izgradnjom staza i stepeništa u velikoj mjeri skraćen put do škole, vrtića, trolejbuskih stajališta i sl, a ambijent je upotpunjen novim sadnicama stabala i klupama za odmor.

U toku su radovi na sanaciji starog oronulog stepeništa i rukohvata prema ulazu u stambenu zgradu u ulici Ilije Engela broj 16, u MZ "Čengić Vila".

Završena je izgradnja pješačke staze u ulici Gradačačka na Čengić Vili, kojom se povezuju postojeće staze i stanovnicima stambenih zgrada broj 4. i 8 omogućava komunikacija sa pijacom Merkur. Duž staza zasađene su sadnice četinara.

Nova pješačka staza izgrađena je od parkinga u Olimpijskoj ulici, prema vrtiću "Dječiji grad", u MZ "Olimpijsko Selo". Njenom izgradnjom stanovnici B faze Alipašinog Polja, više neće pješačiti zelenom površinom kako bi stigli do vrtića "Dječiji grad" i OŠ "Aleksa Šantić". Uz staze je zasađen drvored i izgrađena su odmorišta sa klupama.

Staza za pješake izgrađena je i na dionici od ulice Nadežde Petrović prema ulici Oslobodilaca Sarajeva, u MZ "Dobrinja B", a uz staze je zasađen drvored i izgrađena su odmorišta sa klupama.

Završena je izgradnja pješačke staze koja povezuje novoizgrađeno dječije igralište u ulici Adema Buće od broja 45 do broja 51, u MZ "Buća Potok", kao i rukohvata na stepeništu prema trolejbuskom stajalištu u MZ "Saraj Polje".

Narednih dana slijede radovi na saniranju dotrajalih stepeništa i rukohvata u ulici Fočanska – Velikokladuška, u MZ ''Aneks'', te izgradnja rukohvata uz stazu pored OŠ "Mehmedalija Mak Dizdar" u MZ "Otoka".

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije