Radi izgradnje apartmanskog naselja u Ilijašu planirano krčenje 73 hiljade m2 šume

10.03.2022. 08:31 / Izvor: Akta.ba
šuma

Projektom izgradnje apartmanskog naselja Haluge kod Ilijaša predviđeno je krčenje 73 hiljade m2 šume.

Firma Luksuz - Luxury d.o.o. Sarajevo podnijela je zahtjev za prethodnu procjenu utjecaja na okoliš za projekat krčenja šume radi prenamjene zemljišta u građevinsko u svrhu izgradnje "Apartmanskog naselja Haluge" u Ilijašu. 

​​Osnivači firme "Luksuz -Luxury" d.o.o. Sarajevo su Tareq Bader Amer Musallam Al Sayaari I Mohamed Ahmed Mohamed koji planiraju krčenje šume površine 73.413 m2. 

Lokacija na kojoj je planirano krčenje zemljišta nalazi se na zemljištu označenom kao k.č. broj 1520 i 1521 K.O. Podgora I, Općina Ilijaš. Za apartmansko naselje Haluge postoji usvojen regulacioni plan prema kojem zelenilo treba da čini minimum 50% od ukupne površine građevinske parcele. 

U zahtjevu za prethodnu ocjenu uticaja na okoliš navodi se da uticaji projekta na okoliš mogu biti veliki i da nosi rizik od velikih nesreća i katastrofa. Navode da može doći do pogoršanja ciklusa vode u prirodi, zatim do povećanja plinova u atmosferi, do klimatskih promjena.

"U prvoj fazi može doći do erozije uzrokovane vodom, vjetrom i snijegom kao i od osiromašenja i klizanja tla i kamenja. Može doći do povećanja štetnih čestice iz zraka (koje nastanu iz industrija, sobraćaja i slično), koje se zadržavaju u krošnjama drveća, i lišće ih djelomično apsorbira. Na taj način zrak se filtrira i pročišćava. I naravno, kroz proces fotosinteze šume apsorbiraju ugljični dioksid iz zraka i ispuštaju kisik. Na taj način ublažavaju učinak "efekta staklenika"", navode investitori u zahtjevu.

Dodaju da se u drugoj fazi projekta, prilikom izgradnje naselja adekvatnim mjerama mogu otkloniti negativni efekti erozije, a na zelenim površinama vršiti pošumljavanje. 

Inače, plan za izgradnju "Apartmaskog naselja Haluge" postoji još od 2016. godine. Planiran je na nadmorskoj vidini od 580-700 m, a nalazi se između MZ Mrakovo i MZ Misoča. Na ovom lokalitetu planirana je gradnja 133 objekta, od čega 131 stambeni objekat, jedan stambeno-poslovni i jedan objekat društvene infrastrukture. Ova dva objekta namijenjena su za potrebe stanovništva "Apartmanskog naselja Haluge", ali i šire društvene zajednice. Također je planirana gradnja saobraćajnice kroz apartmansko naselje, šetnice sa drvoredom i gradnja sportskih terena.

Iz Eko Akcije smatraju da ni kvadrat šumskog zemljišta ne smije preći u privatne ruke, ali upravo to se dešava u Kantonu Sarajevo.

"Prostorni plan Kantona promijenjen je 2017. godine kako bi se omogućila gradnja na bilo kojem mjestu u Kantonu Sarajevo, a zadnji pokušaj se dešava upravo na području općine Ilijaš. Od 2013. godine, kada je usvojen Zakon o šumama Kantona Sarajevo da bi se desila ovakva transakcija, dovoljan je tek potpis nadležnog ministra privrede, čime su prekršene odredbe Ustava Kantona Sarajevo", poručili su.

Zahtjev investitora na uvidu u ministarstvu

Federalno ministarstvo okoliša i turizma stavilo je na uvid zahtjev za prethodnu procjenu utjecaja na okoliš za projekat krčenja šume radi prenamjene zemljišta u građevinsko u svrhu izgradnje apartmanskog naselja Haluge-Ilijaš.

Obrađivač zahtjeva je konsultanstka kuća SENDO d.o.o. Sarajevo.

Kompletna dokumentacija može se pogledati u prostorijama Federalnog ministarstva okoliša i turizma, Hamdije Čemerlića 2, Sarajevo, 3. sprat.

Primjedbe, sugestije i mišljenja na Zahtjev za prethodnu procjenu mogu se dostaviti na adresu Federalnog ministarstva okoliša i turizma u pisanom obliku u roku od 30 dana od dana objave.

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije