Predstavljeno idejno rješenje uređenja plaže i potencijal parkova Stari grad i Berek u Prijedoru

20.09.2022. 12:08 / Izvor: SRNA
prijedor

Predstavnici Šumarskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci i Turističke organizacije grada Prijedora predstavili su u Prijedoru studiju.

Predstavnici Šumarskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci i Turističke organizacije grada Prijedora predstavili su u Prijedoru studiju “Inventar dendrofonda parkova Stari grad i Berek u Prijedoru sa prijedlogom mjera unapređenja i idejnim rješenjem uređenja plaže”.

Profesor Šumarskog fakulteta Ljiljana Došenović pozdravila je inicijativu Turističke organizacije i nevladinog sektora iz grada na Sani da se uradi ova studija.

"Bilo bi dobro da se nastavi i dalje sa sličnim aktivnostima, da se prošire ideja i vizija i da se ide jednako u ekološkom i u edukativnom smislu kad je u pitanju urbani dizajn", rekla je Došenovićeva.

Na lokacijama obuhvaćenim studijom evidentirano je 205 vrsta stablašica, te listopadnog i zimzelenog žbunja, a obale rijeke Sane i njenog rukavca Bereka imaju izuzetan potencijal za uređenje prostora i aktivacije korisnika, a postojeća vegetacija predstavlja neprocjenjivu ambijentalnu vrijednost.

Studija nudi i idejno rješenje budućeg izgleda parkovskih površina i plaže.

Profesor Šumarskog fakulteta Vladimir Stupar rekao je da je pronađeno 12 stabala sa jasnim i vidljivim oštećenjima zbog kojih je preporučeno da se uklone radi sigurnosti građana i njihove imovine.

Za 42 stabla potrebne su mjere sanacije, a za 135 stabala nije potrebna hitna intervencija, ali jesu kontinuirano praćenje stanja i blage intervencije.

Ekološki aktivista Goran Krivić rekao je da je studijom obuhvaćena jedna od ukupno 14 lokacija zelenih površina u Prijedoru koje jesu parkovi ili bi mogle biti i kojima je potreban jednako studiozan pristup, a potom i investicije kako iz javnih fondova različitih nivoa vlasti, tako i iz međunarodnih fondova.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije