Kordić: Izmjene i dopune Prostornog plana pokrenut će investicijski ciklus u Mostaru

30.11.2022. 07:34 / Izvor: Fena
mostarsko vijeće

Gradsko vijeće Mostara na današnjoj sjednici usvojilo je, među ostalim, Izmjene i dopune Proračuna (Rebalans II), te Izmjene i dopune Prostornog plana Grada Mostara.

Gradsko vijeće Mostara na današnjoj sjednici usvojilo je, među ostalim, Izmjene i dopune Proračuna (Rebalans II), te Izmjene i dopune Prostornog plana Grada Mostara.

Gradonačelnik Mario Kordić kazao je kako je jako važno što su usvojene Izmjene i dopune Prostornog plana.

"Zadnji put smo komunicirali Prostorni plan koji je izuzetno velike vrijednosti u smislu potencijalnih investicija u Mostaru, i to je prvi korak kojim smo omogućili da te investicije krenu. Na dnevnom redu su i regulacijski planovi, tako da ja iza ovoga očekujem vrlo ozbiljan investicijski ciklus u Mostaru i tome se jako veselim", kazao je Kordić.

Dodao je kako nije točno da nadležno županijsko ministarstvo nije dalo suglasnost na navedene izmjene i dopune Prostornog plana.

"To je bila dezinformacija od strane ne znam koga, je li to HRS ili bilo tko plasirao u javnost. Prostorni plan se trenutno radi, prostorna osnova je završena, nadam se da ćemo tijekom sljedeće godine završiti sav taj obilan posao koji treba napraviti kako bi donijeli novi prostorni plan Mostara. Ove izmjene i dopune su ciljano rađene kako bi pokrenuli taj investicijski ciklus, a ono što meni osobno zamjeraju je to što se u gradu nekako sporo počinje s tom građevinskom aktivnošću, ali da bi se to dogodilo bilo je potrebno donijeti Prostorni plan, ispraviti regulacijske planove, odnosno prilagoditi ih vremenu kako bi mogli izdavati legalne i normalne građevinske dozvole", istaknuo je Kordić.

Olimpijski bazen se gradi

Što se tiče olimpijskog bazena u Mostaru, gradonačelnik je naveo kako su radovi počeli.

"Ono što možda većina ne razumije je da su pripremni radovi za tako složen objekt vrlo zahtjevni. Prije 15-20 dana završeni su istražni radovi, radile su se bušotine da se vidi sastav tla, raspisan je i poziv za idejno rješenje, tako da ta dinamika ide, s olimpijskim bazenom je sve u redu, on će se graditi, odnosno gradi se", kazao je Kordić.

 

Dodaje kako je dogovoreno da se na Partizanskom spomen groblju u Mostaru ne izvode nikakvi ozbiljniji radovi dok se ne završi sigurnosni dio.

"Vlada FBiH odvojila je 200.000 maraka za Partizansko groblje, novac je prebačen agenciji Stari grad koja se formalno brine o tom spomeniku, koliko sam upućen oni su u fazi raspisivanja natječaja za video nadzor i osvjetljenje tog dijela, a Grad ima izvjesni novac koji planira za održavanje tog lokaliteta kojeg ćemo probati privesti svrsi i dati građanima na korištenje", kazao je gradonačelnik.

Izgradnja zgrade HNK

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Mostara Salem Marić kazao je kako će danas Vijeću, ali i cijeloj javnosti prezentirati informacije o nelegalnoj gradnji u središnjoj zoni Grada Mostara.

"Po mom mišljenju i saznanjima koje imam, riječ je o nelegalnoj gradnji i anarhiji u centralnoj zoni, koja traje još od 2000., ili 1996. godine, pa ćete tamo vidjeti niz nezakonitosti, od samog izdavanja tih odobrenja za građenje, do usvajanja ili ne usvajanja regulacijskih planova i tako dalje. Prezentirat ću ogromnu dokumentaciju kojom raspolažem", kazao je Marić.

Dodao je kako se tu ne radi samo o Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) Mostar.

"Tu se radi o više objekata u centralnoj zoni, a tema je najviše HNK Mostar zato što su raspisali javni poziv za izvođača radova, a ja sam kao predsjednik Vijeća zatražio da mi direktor Kazališta i Odjel za urbanizam Grada Mostara dostave svu dokumentaciju. Oni se nisu udostojili da dostave ništa od dokumentacije, a krenule su u, po meni, nelegalni nastavak gradnje Hrvatskog narodnog kazališta, a onda sutra možemo očekivati tako i kod ostalih objekata na kojima netko misli da ima pravi raditi. Po meni je to velika opasnost za sigurnosnu situaciju u Mostaru ako se ta anarhija nastavi", kazao je Marić.

Za razliku od Marića, gradonačelnik Kordić kazao je kako, na osnovu dokumentacije koju je on vidio, nema ništa sporno oko nastavka gradnje zgrade HNK Mostar.

"Pretpostavljam da je svatko od vas imao prilike otići u Kazalište vidjeti predstavu, ali i vidjeti da su to koprodukcije HNK, Narodnog pozorišta Mostar, banjalučkog kazališta i svih drugih, dakle kulturnjaci tu žive i šalju lijepu poruku suživota. Ne vidim nikakvog razloga da svi zajedno ne podržimo izgradnju HNK u Mostaru. Bojim se da ovo poprima nekakvu političku konotaciju", kazao je Kordić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije