Kapidžić tvrdi da je bašta Pjanićevog objekta nelegalno ustakljena, oglasili se iz Općine

21.12.2022. 08:12 / Izvor: Akta.ba
restoran revolucija

Faruk Kapidžić oglasio se na društvenim mrežama gdje je kritikovao odluku da se dozvoli ustakljivanje ljetnje bašte ugostiteljskog objekta "Revolucija" u Sarajevu.

Faruk Kapidžić, član Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine, oglasio se na društvenim mrežama gdje je kritikovao odluku da se dozvoli ustakljivanje ljetnje bašte ugostiteljskog objekta "Revolucija" u Sarajevu.

Ovaj ugostiteljski objekat je, inače, u vlasništvu reprezentativca Bosne i Hercegovine Miralema Pjanića.

"Dvojac Mandić – Trapara su odgovorni za postavljanje nelegalnog objekta u ulici Ferhadiji, odnosno njihove općinske i kantonalne inspekcije. Ukoliko su izdali bilo kakvu dozvolu izuzev dozvolu za korištenje javne površine, u toliko su odgovorniji za izdavanje nelegalnih dozvola", kazao je on.

Istakao je da je Federalna inspekcija obavještena da utvrdi da li se gradi bez dozvole ili sa nelegalnom dozvolom. U svakom slučaju obavezna je zatvoriti gradilište dok se ne ustanovi o čemu se radi. Ukoliko to ne uradi u što kraćem roku odgovornost preuzima ista, smatra Kapidžić.

"Iskustveno se zna da početak građevinskih radova u petak navečer i završetak u ponedeljak ujutro bez adekvatnih dozvola je nepoznanica u zemljama gdje je novopečeni vlasnik stekao slavu i zaradu. Sumnjam da je neko glasao za ovakvu devastaciju grada i otimačinu javnih površina, izuzev onih privatnih lica koji ga devastiraju zbog lične dobiti. Izgleda da treba revolucija da se zaustavi evolucija neznanja i bezobrazluka", napisao je Kapidžić.

revolucija

Fotografija koju je Kapidžić podijelio na Facebooku

Jučer su se odmah oglasili iz Općine Centar, reagujući na kako kažu neprovjerene i netačne informacije o nelegalnom postavljanju zimske bašte ugostiteljskog objekta "Revolucija 1764" u Sarajevu, navodeći da je Inspektorat Općine Centar izvršio inspekcijski nadzor.

"Kontrolom terena od strane građevinskog i komunalnog inspektora Općine Centar konstatovano je da se sa istočne strane ugostiteljskog objekta „Revolucija 1764" u Ulici Gajev trg izvode radovi na montaži zimske bašte, odnosno na montaži tende oslonjene na pergole. Kontrolom terena utvrđeno je da podijum nije ankerisan za pješačku podlogu, a da su profili koji su nosači tende i kliznih portala pričvršćeni za montažni podij šarafima. Kontrolnim mjerenjem na licu mjesta konstatovano je da je montažna konstrukcija postavljena u skladu sa rješenjem Službe za stambene i komunalne poslove Općine Centar od 14. novembra 2022. godine u dozvoljenim dimenzijama, te da je moguće istu ukloniti u kratkom vremenskom roku bez ostavljanja bilo kakvih fizičkih tragova njenog postavljanja", ističe se u saopćenju. 

Dodaju da je Služba za stambene i komunalne poslove Općine Centar na osnovu Zakona o privremenom korištenju javnih površina na području kantona Sarajevo i Odluke o privremenom korištenju javnih površina rješavajući po zahtjevu "Main Street" d.o.o. Sarajevo izdala je rješenje kojim se odobrava privremeno korištenje dijela javne površine 4,00m x 6,30m u svrhu postavljanja stolova ispred ugostiteljskog objekta UR "Revolucija 1764" sa tendom oslonjenom na tlo (montažno-demontažni, zatvoreni tip bašte) u Ulici Gajev trg u Sarajevu u zimskom periodu na određeno vrijeme i to od 1. novembra 2022. godine do 30. aprila 2023. godine.   

"Rješenje o privremenom korištenju javne površine za ugostiteljski objekat UR "Revolucija 1764" izdato je i u skladu sa Programom privremenog korištenja javnih površina na području općine Centar Sarajevo koje je Općinsko vijeće Centar usvojilo na 18. redovnoj sjednici održanoj 2. juna 2022. godine", napominju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije