U toku je javni uvid

Izmjenom RP Hepok-Čengić Vila III planirana gradnja nekoliko stambenih objekata i garaža

23.01.2023. 12:10 / Izvor: Akta.ba
regulacioni plan hepok

Gradsko vijeće Grada Sarajevo donijelo je Odluku kojom se utvrđuje provođenje Izmjena i dopuna Regulacionog plana "Hepok-Čengić Vila III".

Gradsko vijeće Grada Sarajevo donijelo je Odluku kojom se utvrđuje provođenje Izmjena i dopuna Regulacionog plana "Hepok-Čengić Vila III“ a naročito granice prostorne cjeline, urbanističko-tehnički uslovi za izgradnju građevina, odnos prema postojećem građevinskom fondu, uslovi za uređenje građevinskog zemljišta, uređenje zelenih i slobodnih površina.

Na zahtjev opštine Novi Grad, 2016. godine Gradsko vijeće Sarajeva donosi Odluku o pristupanju izradi izmjena i dopuna regulacionog plana "Hepok-Čengić Vila III".

Nakon što se održi javna rasprava, o izmjenama ovog regulacionog plana će na prijedlog gradonačelnice odlučivati Gradsko vijeće Sarajeva.

Izmjene i dopune ovog prijedloga kojeg potpisuje gradonačelnica se svode na to da se broj spratova šest novih zgrada poveća za tri sprata, pet novih zgrada za čak pet spratova.

Nove zgrade su planirane na prostoru gdje je sada drveće.

Prijedlog ove Odluke stavljen je na javni uvid svim zainteresiranim građanima a Javna rasprava o Prijedlogu Izmjena i dopuna Regulacionog plana "Hepok-Čengić Vila III” će se održati dana 06.02.2023. godine sa početkom u 17,00 sati u sali Općinskog vijeća Općine Novi Grad Sarajevo.

Područje Izmjena dopuna Plana se odnosi na Lokalitet 1. koji obuhvata prostornu cjelinu označenu sa S-P1 na karti i Lokalitet 2. koji obuhvata prostorne cjeline označene sa S-5, S-3, SP-3 i SP-4“ na karti.

Sve parcele Lokaliteta 1. i 2. se nalaze u K.O. Novo Sarajevo III, Općina Novi Grad. Površina obuhvata Lokaliteta 1. iznosi P=1,9 ha, a 2. iznosi P= 9,3 ha, saznaje Akta.ba.

Izmjenama regulacionog plana na Lokalitetu 1. zadržat će se postojeće stanje. Analizom Lokaliteta 1. utvrdio se veliki broj dnevnih korisnika usluga Tržnog centra Otoka u Sarajevu i veliko opterećenje saobraćaja i saobraćaja u mirovanju.

Prema urbanističko-tehničkim parametrima, uvođenjem novog sadržaja u obuhvat Lokaliteta 1. nije moguće obezbjediti kvalitetno funkcionalno i vizuelno jedinstvo cjelovitog prostornog uređenja, a da se pri tome ne ugrozi stanovanje u objektima kolektivnog stanovanja i obezbjedi potreban kapacitet saobraćaja u mirovanju.

Uz saglasnost Općine Novi Grad Sarajevo i Nosioca pripreme (Zapisnik broj: 08-23- 3851-4/19 od 01.07.2019.godine) odustalo se od planiranja izgradnje bosanske pijace na Lokalitetu 1., na dijelu postojećeg dvoetažnog parking prostora.

Kada je izgradnja na prostoru Lokaliteta 2. u pitanju zavisit će od cjelina koje su u obuhvatu.

U zoni S-5 planirana je izrada urbanističkog projekta u cilju stvaranja mogućnosti zamjene postojećeg dotrajalog građevinskog fonda i sanacija klizišta gradnjom više etažne garaže.

U zoni S-3 nova racionalnija gradnja, u zoni SP-3 planirana je gradnja lamela stambeno-poslovnog objekta u cilju sanacije klizišta gradnjom, u Gradačačkoj ulici, u Zoni SP-4 zadržava se postojeće stanje.

U proceduru izgradnje planiranog objekta u zoni S-3 moguće je krenuti tek nakon sanacije klizišta na padini između ulice Safeta Hadžića i Gradačačke sa kojom graniči i provedenog monitoringa terena o bezbjednosti padine sa aspekta stabilnosti.

Izgradnja planirane više etažne garaže u Zoni S-5 moguća je samo pod posebnim uslovima koji moraju biti propisani i definisani namjenski urađenim inženjersko geološkim elaboratom i geotehničkim projektom sa optimalnim obimom terenskih istražnih radova i laboratorijskih ispitivanja, koji će paralelno definisati i način projektovanja i fundiranja budućeg objekta. Isto je i sa planiranom izgradnjom u zoni S-3.

U cilju rješavanja problema mirujućeg saobraćaja u obuhvatu ovog Plana i povećanja broja parking mjesta planirana je izgradnja višeetažne nadzemne garaže u zoni S-5, kolektivne garaže u sklopu planiranog stambenog objekta u podnožju padine između ulica Safeta Hadžića i Gradačačke u zoni SP-3. Zatije planirana izgradnja podzemne garaže u sklopu planiranog objekta u zoni S-3. i planiranog objekta u zoni S-5, ali i posebne parking površine i parkinzi uz sekundarne saobraćajnice.

Razlozi donošenja Plana

Inicijativa, upućena od strane Općine Novi Grad Sarajevo, za izgradnju novog zamjenskog stambenog objekta, većih horizontalnih i vertikalnih gabarita od onih utvrđenih važećim provedbenim aktom Regulacionim planom "Hepok Čengić Vila III“, kako bi se stvorili planski preduslovi za opremanja područja društvenom, saobraćajnom i komunalnom infrastrukturom, kao i potrebu uspostavljanja funkcionalnih i prostornih veza sa kontaktnim područjima.

Uvažavajući evidentirana ograničenja u prostoru, usmjerenja data u “Elaboratu o inženjerskogeološkim i geotehničkim karakteristikama terena za potrebe izrade RP "Hepok - Čengić Vila III” kojim su dati geotehnički uslovi za sanaciju aktivnog klizišta u ulici Gradačačka u cilju rekonstrukcije i poboljšanja standarda stanovanja u postojećim objektima na posmatranom području, sa mogućnošću zamjene građevinskog fonda uz poštivanje vlasničkih odnosa i prostornih mogućnosti predmetne parcele.

Izmjena Plana na predmetnoj lokaciji vrši se u skladu sa Odlukom o pristupanju Izmjena i dopuna Regulacionog plana "Hepok Čengić Vila III “ („Službene novine Kantona Sarajevo“ broj broj 21/16) i datim usmjerenjima.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije