Tibra vlasnik zemljišta

Građani se protive planiranoj gradnji stambenih zgrada na Čengić Vili

09.02.2023. 08:39 / Izvor: Akta.ba
hepok

Građani Sarajeva ponovo su poručili da se protive izmjenama regulacionog plana "Hepok Čengić Vila III" kojim je predviđena izgradnja više stambenih građevina u naselju Čengić Vila.

Građani Sarajeva ponovo su poručili da se protive izmjenama regulacionog plana "Hepok Čengić Vila III" kojim je predviđena izgradnja više stambenih zgrada u naselju Čengić Vila.

Javna rasprava u Općini Novi Grad održana je 6. februara a izazvala je veliki interes građana. Regulacionim planom je predložena izgradnja zgrada sa sedam, osam i devet spratova u kojima bi bili i poslovni prostori. Predložena je i gradnja etažne garaže. Prema riječima mještana, protive se prvobitnom planu iz 2002., kao i njegovim korekcijama iz 2016.

Izmjene i dopune ovog prijedloga svode se na to da se broj spratova šest novih zgrada poveća za tri sprata, pet novih zgrada za čak pet spratova.

Nove zgrade su planirane na prostoru gdje je sada drveće, a nova gradnja se pravda potrebom da se sanira aktivno klizište na ovom području.

hepok

 

"Glasine su se ispostavile kao tačne - regulacioni plan "Hepok Čengić Vila III" se mijenja da bi se prvo Tibri omogućila prodaja bez tendera 3317 m2 zemljišta u društvenom vlasništvu, a nakon toga i gradnja stambeno-poslovnog objekta ukupne površine od preko 19500 m2. Na tih 3317 m2 sada je visoko drveće koje značajno ublažava zagađenje zraka u ovom naselju koje je i pored toga jedno od najviše ugroženih u Sarajevu. Prema rezultatima popisa iz 2013. godine, skoro svaki četvrti stan u Sarajevu je bio prazan", navode iz Eko Akcije.

Upravo je to jedan od razloga za protivljenje građana - gradnja na zelenoj površini i što postojeća infrastruktura ne bi bila adekvatna za dodatni broj stanovnika koji bi se povećao za nekoliko stotina.​

Dakle, vlasnik dijela zemljišta na kojem se namjerava graditi je kompanija Tibra Pacific iz Kiseljaka u vlasništvu Tihomira Brajkovića. Ostatak zemljišta je u vlasništvu drugih građana, a najveća parcela od 3317 m2 je u vlasništvu Općine Novi Grad Sarajevo.

Uvidom u katastarki registar, Tibra Pacific je vlasnik voćnjaka s površinom 604 metra kvadratnih. 

tibra

 

 

Podsjetimo, na zahtjev Općine Novi Grad, 2016. godine Gradsko vijeće Sarajeva donosi Odluku o pristupanju izradi izmjena i dopuna regulacionog plana "Hepok-Čengić Vila III".

Prijedlog izmjena i dopuna ovog RP-a potpisao je i direktor Zavoda za planiranje razvoja Kantona Sarajevo, a prijedlog odluke o provođenju izmjena i dopuna ovog RP-a u proceduru je uputila gradonačelnica Benjamina Karić.

O izmjenama ovog regulacionog plana će na prijedlog gradonačelnice odlučivati i Gradsko vijeće Sarajeva.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije