Izgrađena 1985. godine

Općina Novi Grad sufinansira utopljavanje OŠ "Osman Nuri Hadžić"

20.02.2023. 14:37 / Izvor: Akta.ba
utopljavanje škola

Škola je izgrađena 1985. godine, a s obzirom na to da se tokom rata nalazila na liniji odbrane Dobrinje, školska zgrada bila je u potpunosti devastirana

Općina Novi Grad Sarajevo i Federalno ministarstvo prostornog uređenja nastavljaju realizaciju projekta utopljavanja škole “Osman Nuri Hadžić”, u naselju Dobrinja.

Škola je izgrađena 1985. godine, a s obzirom na to da se tokom rata nalazila na liniji odbrane Dobrinje, školska zgrada bila je u potpunosti devastirana, te je nakon rata prilikom rekonstrukcije ugrađena drvena stolarija koja je vremenom dotrajala i zbog čega je dolazilo do pojave velikih toplotnih gubitaka i troškova potrošnje energenata.

Stoga se pristupilo utopljavanju ovog objekta 2020. godine, a u sklopu prve faze, stolarija je zamijenjena u prizemnom dijelu objekta i na spratu, te s obje strane ulaza u objekat. Ugradnjom nove PVC stolarije značajno su poboljšani uslovi za rad, ali je i smanjena potrošnja energije. Drugom fazom realizacije projekta utopljavanja, bit će nastavljena zamjena dijela fasadne stolarije na prizemlju i spratu zadnje fasade, te dijela stolarije na spratu atrija objekta, odnosno najoštećenije stolarije u okviru raspoloživih sredstava.

Općina Novi Grad Sarajevo je u maju 2022. godine aplicirala na javni poziv koji je objavilo Federalno ministarstvo prostornog uređenja za projekat „utopljavanje zgrada radi uštede energije“. S obzirom na to da je kandidirani projekat ispunio sve uslove, potpisan je ugovor sa Federalnim ministarstvom prostornog uređenja o sufinansiranju, kojim se Ministarstvo obavezalo da će učestvovati u sufinansiranju projekta sredstvima u iznosu od 50.000 KM, dok će Općina osigurati preostali iznos sredstava potrebnih za realizaciju projekta.

Također, Općina je pokrenula proceduru javne nabavke i sa najpovoljnijim izvođačem radova „HDI“ d.o.o. Sarajevo zaključila ugovor, te su u toku radovi na pripremi stolarije koja će u narednom periodu biti postavljena. Vrijednost ugovorenih radova je 66.499 KM, dok je ugovoreni rok izvođenja radova 45 dana, od dana uvođenja izvođača radova u posao. Stručni nadzor nad izvođenjem radova je „SMAJIĆ-INŽENJERING“ d.o.o. Goražde. Implementacijom projekta steći će se povoljniji radni uslovi za korisnike objekta, kao i uštede energenata.

Škola “Osman Nuri Hadžić” jedna je od najvećih u Novom Gradu, a iz godine u godinu bilježi kontinuiran porast broja učenika i pohađaju je 1.033 učenika. U ranijem periodu Općina je pomogla opremanje kabineta škole nastavnim sredstvima, zamijenu dotrajale stolarije na dijelu školskog objekta i portala na ulazu u objekt.

Kako bi sadašnjim i budućim generacijama osigurala što bolje uslove života, Općina Novi Grad kontinuirano radi na poboljšanju uslova obrazovanja, kroz izgradnju novih, dogradnju i obnovu postojećih školskih objekata, objekata za predškolski odgoj i obrazovanje sl.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije