Uloženo 150.000 KM

Na Dan mladih Grada Goražda otvoreni obnovljeni sportski tereni

21.03.2023. 14:39 / Izvor: Fena
GORAŽDE

Nizom događaja obilježen je 21. mart Dan mladih Grada Goražda, a tim povodom danas su svečano otvoreni obnovljeni sportski tereni u naselju Prvi maj, u koje je uloženo 150.000 KM.

Nizom događaja obilježen je 21. mart Dan mladih Grada Goražda, a tim povodom danas su svečano otvoreni obnovljeni sportski tereni u naselju Prvi maj, u koje je uloženo 150.000 KM kroz program USAID-a PRO – budućnost i Razvojni program Ujedinjenih nacija, uz učešće Grada Goražda. 

Prijateljsku utakmicu na obnovljenim terenima odigrale mlade selekcije rukometnih klubova Radnički i Višegrad, kao i odbojkašice Goražda.

"Ovi tereni mnogo znače našim mladima, posebno u proljetnim i ljetnim danima, da imaju sportske sadržaje kako amaterske tako i profesionalne. Svi su dobro došli u Grad Goražde, da se družimo i ostvarujemo nove sportske pobjede", poručio je ovom prilikom gradonačelnik Goražda Ernest Imamović. 

Voditeljica Američke humanitarne i razvojne agencije CRS u BiH i direktorica projekta PRO – budućnost Majda Behram – Stojanov ocijenila je da je projekat ispunio svoju svrhu.

"Obzirom da je ovaj projekat mirovni i da je njegova svrha da obnavlja između ostalog i ovakva mjesta okupljanja, moram reći da, vidjevši danas ovu omladinu I čuvši odakle dolaze, mi smo svoju svrhu ispunili", kazala je ona.    

U ime mladih Grada Goražda obratio je aktivista Runi Baker koji je istakao prednosti života u zemljama Evropske Unije, naglasivši da ipak i Bosna i Hercegovina ima svoje prednosti.

"U zemljama EU primjerice ekološka svijest je na visokom nivou, smeće se odvaja i mnogo se reciklira, dok se u BiH mnogo više smeća može naći na ulicama i parkovima, nego u kantama za smeće. Vjerovali ili ne, postoje neke pouke koje se mogu naučiti i iz naše zemlje. Prvo što vam pada na pamet – kako živjeti, prihvatiti i tolerisati ljude sa kojima ste nedavno bili u ratu. U BiH se mnogo cijeni tradicija, porodica i srodstvo, često se posjećujemo i uvijek jedni drugima međusobno pomažemo. Sve zemlje imaju svoje dobre i loše strane i kada bi smo iz svake uzeli samo dobre strane, imali bi smo svijet sa savršenim državama", kazao je Baker.

Uz Dan mladih Grada Goražda odata je i počast polaganjem cvijeća na spomen obilježje djeci Goražda ubijenoj u periodu 1992 – 1995. godina.

Povodom ovog, ali i Svjetskog dana osoba sa Down sindromom, upriličena je posjeta Odjeljenju djece sa poteškoćama u OŠ "Fahrudin Fahro Baščelija", a mladi aktivisti Crvenog križa Goražde izveli su pokaznu vježbu "Povrede u sportu".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije