OBJEKTI BEZ DOZVOLA

Građani ne dozvoljavaju rušenje objekata, evo šta kažu iz Općine Novo Sarajevo

13.04.2023. 08:44 / Izvor: Akta.ba
novo sarajevo

U sarajevskom naselju Pofalići u ulici Zahira Panjete je trebala biti srušena jedna garaža za koju iz Općine Novo Sarajevo tvrde da nema neophodne dozvole, ali pedesetak mještana ove ulice to nije dozvolilo.

U sarajevskom naselju Pofalići u ulici Zahira Panjete je trebala biti srušena jedna garaža za koju iz Općine Novo Sarajevo tvrde da nema neophodne dozvole, ali pedesetak mještana ove ulice to nije dozvolilo.

Iz Općine Novo Sarajevo su nam kazali da su u aprilu 2018. godine su izvršeni inspekcijski nadzori, te pokrenuti upravni postupci za bespravno sagrađene pomoćne objekte u zaštitnoj zoni dalekovoda za koje je u inspekcijskim postupcima utvrđeno da ne posjeduju odobrenja za građenje.

"Za sve objekte za koje je utvrđeno da ne posjeduju odobrenje za građenje donesena su rješenja o rušenju-uklanjanju i zaključci o dozvoli izvršenja rješenja. Budući da investitori nisu postupili po naloženim upravnim mjerama urbanističko-građevinskog inspektora zakazana su prinudna izvršenja istih tokom aprila 2023.godine. Nakon što su investitori zaprimili obavijestit o prinudnom izvršenju rješenja kontaktirali su nadležene urbanističko-građevinske inspektore, te su na više sastanaka održanih u prostorijama Službe za inspekcijske poslove, usmeno upućeni da je neophodno da sami pristupe uklanjanju predmetnih objekata kako bi se prinudna rješenja otkazala", pojasnili su iz Općine.

Uvidom u važeću plansku dokumentaciju utvrđeno je da ne postoje mogućnosti za legalizaciju predmetnih objekata jer su isti izgrađeni na nestabilnom terenu, u zaštitnom pojasu dalekovoda, te ne ispunjavaju uslove propisane Odlukom o provođenju Regulacionog plana Pofalići, gdje su definisani uslovi za gradnju objekata za parkiranje i garažiranje vozila.

"Prinudna izvršenja koja su bila zakazana za 11. i 12. april 2023. godine su odgođena radi onemogućavanja izvršenja istih od strane mještana i samih vlasnika objekata, te je zakazan novi termin za prinudna izvršenja u posljednjoj sedmici aprila, čime je opet pružena mogućnost investitorima da sami pristupe rušenju objekata, kako im se ne bi načinila veća materijalna šteta", rekli su iz Općine Novo Sarajevo.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije