Potrebna hitna intervencija

Kulturno-istorijski spomenici opasnost za živote građana

15.06.2023. 09:05 / Izvor: N1
Skenderija

Zub vremena, neodržavanje, ljudska nebriga i drugi faktori uticali su na pogoršanje mnogih istorijskih građevina u Kantonu Sarajevo, kojima je neophodna sanacija.

Ako se nečim Bosna i Hercegovina može pohvaliti, to je bogato kulturno-historijsko naslijeđe i brojnošću nacionalnih spomenika koji tome svjedoče. Ipak, zamjerke se upućuju upravo na račun održavanja historijskih građevina. Neke od njih su uspješno odlijevale vremenu, ali većini je potrebna sanacija, naročito fasada. Nadležnima Kantona Sarajevo u tome će pomoći kolege iz Beča.

Brojni turisti gotovo na svakom koraku zastanu oduševljeni građevinama koje su simbol određenog vremena kroz koji je glavni grad BiH prošao. Sarajlije se, pak, zaustave kako bi pogledali kojom stranom ulice je bezbjednije ići. Jer, skoro na svakoj zgrada piše "opasnost, fasada se obrušava".

Godinama je tako, stajala i propadala zgrada Električne centrale na Marijin dvoru, sve dok se početkom marta nije počela urušavati i prijetiti sigurnosti prolaznika. Nadležni su se tada bavili prebacivanjem odgovornosti, da bi naknadno bila donijeta odluka o demontiranju ovog nacionalnog spomenika.

Zub vremena, neodržavanje, ljudska nebriga i drugi faktori uticali su na pogoršanje mnogih istorijskih građevina u Kantonu Sarajevo, kojima je neophodna sanacija.

Hitnu intervenciju trenutno zahtijevaju zgrade u centralnoj gradskoj zoni. Riječ je o fasadama zgrada izgrađenim u austrougarskom periodu, tačnije stambeno-poslovnim palatama.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije