Općina Novi Grad

U Parku šuma Mojmilo otvoreno igralište za djecu, u planu značajne investicije

22.09.2023. 13:20 / Izvor: Fena
igralište

Općina Novi Grad Sarajevo upriličila je zvanično otvaranje igrališta za djecu na lokalitetu Parka šuma Mojmilo, kod objekta Eko kuća na Mojmilu.

Općina Novi Grad Sarajevo upriličila je zvanično otvaranje igrališta za djecu na lokalitetu Parka šuma Mojmilo, kod objekta Eko kuća na Mojmilu.

Općinski načelnik Semir Efendić podsjetio je u izjavi za novinare da je Park šuma Mojmilo projekt Općine Novi Grad započet prije više od 15 godina. Prošle godine je izgrađena pješačka staza od podnožja skoro do vrha Brda Mojmilo, gdje je i objekt Eko kuća.

Za ovu kalendarsku godinu planirane su značajne investicije poput prilazne saobraćajnice u ulici Višegradska i parking koji će omogućiti da se Parku prilazi s donje strane, kao i pješačka staza dužinom cijele ulice Višegradska sve do spoja s ulicom Safeta Hadžića.

"Danas smo otvorili igralište u gornjem dijelu Parka, a prije toga izgrađeno je sportsko igralište pored objekta Eko kuća. Planirali smo još jedno dječije igralište, u podnožju", kazao je.

Efendić je najavio, za narednu godinu, ugostiteljske sadržaje u okviru Eko kuće Parka šume na Mojmilu. U planu je i izgradnja više odmorišta, u blizini pješačke staze koja prolazi kroz Park.

Predsjedavajući Općinskog vijeća Novi Grad Sarajevo Mirza Selimbegović istaknuo je da, u želji za što kvalitetnijim sadržajima za najmlađe, namjeravaju u svakoj od mjesnih zajednica uspostaviti suvremena igrališta sa spravama i drugim sadržajima. Kako je kazao, prošle godine prilikom donošenja budžetu uvećan je iznos novca za tu namjenu, a nadaju se istom tempu i u periodu koji slijedi.

Park šume Mojmilo jedan je od sadržaja kojim upravlja i održava ih JP Lokom. Ukupna površina Parka je oko deset hektara zemljišta u vlasništvu Općine Novi Grad Sarajevo. Planirano je da u budućnosti djeluje po principu kako to radi Centar Safet Zajko odnosno bit će uvedeno radno vrijeme, kao i služba obezbjeđenja.

Za naredne godine planiraju razvijanje i lokaliteta Memorijalnog kompleksa na brdu Žuč.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije