Svrzina kuća

Započeli radovi na restauraciji vanjske stolarije na Despića kući

25.10.2023. 14:14 / Izvor: Akta.ba
despic

U Despića kući, depadansu JU Muzeja Sarajevo i nacionalnom spomeniku BiH, protekle sedmice započeti su radovi na restauraciji vanjske stolarije.

U Despića kući, depadansu JU Muzeja Sarajevo i nacionalnom spomeniku BiH, protekle sedmice započeti su radovi na restauraciji vanjske stolarije.

Radovi se izvode prema projektu Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa KS, koji finansira Evropska unija putem nevladine organizacije Asocijacija za interkulturalne aktivnosti i spašavanje naslijeđa u BiH (AIASN).

Početak radova ozvaničen je davanjem konačnih uputa izvođaču, koji je tokom sastanka u Despića kući predstavio jednu poziciju drvenog prozora napravljenog po uzoru na originalni.

Sredstva za tekuće održavanje obezbijedili su Zavod i Muzej Sarajevo iz vlastitih budžeta, uz podršku Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo.

Završetak radova tekućeg održavanja, koji će uključiti i druge manje popravke na Despića kući, planiran je za kraj godine.

Pored sanacije objekta Despića kuće, Ministarstvo kulture i sporta KS posvetilo se rješavanju još jednog dugogodišnjeg problema, a to je sanacija poznatog spomenika kulture, Svrzine kuće.

Zbog oštećenja na objektu, koja su rezultat dotrajalosti i vremenskih uslova, kao što je obrušavanje ćeramide s krova "ženske avlije", Muzej je bio zatvoren za javnost.

Zahvaljujući sredstvima koja nisu bila predviđena budžetom, a koja je Ministarstvo kulture i sporta KS obezbijedilo za restauraciju, nema sumnje da će Svrzina kuća opet zasijati starim sjajem i otvoriti vrata novim posjetiocima, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije