DOM KULTURE

Čančar: Pokušavamo doći do sredstava za revitalizaciju kina u Jajcu

13.11.2023. 10:36 / Izvor: Fena
jajce

Čančar je istaknuo i dobru podršku Općine Jajce, kao i Ministarstva kulture SBK, te BH Pošte koja je ove godine u dva navrata dala podršku projektima.

Direktor Doma kulture Jajce Fikret Čančar rezimirajući tekuću godinu u razgovoru za Fenu istaknuo je da je ova godina protekla više nego uspješno, kako u programskom tako i u finansijskom pogledu.

"Rad Doma kulture Jajce je uglavnom oslonjen na realizaciju tri najznačajnija projekta: Festival duhovne poezije i muzike „Plivske omahe-bosanskohercegovačko višeglasje“ kojim na jedan način otvaramo sezonu ovih značajnih događaja, a poslije njega slijedi najznačajniji i najveći pozorišni festival u Bosni i Hercegovini „Pozorišne igre BiH“. O njemu smo puno govorili u ranijim medijskim istupima, pa i za Fenu, a na tome zahvaljujem jer Fena pažljivo prati naš rad i aktivnosti čime dobijamo neki novi prozor u svijet. Naravno zahvaljujem i svim drugim medijima koji to čine, a ima ih dosta", podvukao je Čančar.

On ističe da nakon Pozorišnih igara dolazi Likovna kolonija „Jajce Art“ koja okuplja umjetnike iz BiH i regiona i to je jako važno, jer se na ovaj način Jajce nalazi na mapi gradova koji njeguju likovnu umjetnost.

"U ovoj godini smo imali i međusobno povezivanje likovne i pozorišne umjetnosti, pa smo na Igrama imali i likovnu izložbu, a u okviru Kolonije imali smo i pozorišnu predstavu. Pored toga, u ovoj godini smo imali već nekoliko predstava mimo Pozorišnih igara, a cilj nam je da svaki mjesec imamo barem jednu. Ove jeseni smo ih imali dosta i tako ćemo nastaviti i do kraja godine. Cilj nam je da pozorišne predstave budu u Jajcu tokom cijele godine, a uz Fondaciju za muzičke, scenske i likovne umjetnosti koja nam je dala podršku za te namjene, očekujemo da se i drugi priključe tome", kazao je direktor Doma kulture Jajce.

Također je istaknuo i likovnu izložbu koja je realizovana zajedno sa Fondacijom za muzičke, scenske i likovne umjetnosti iz Sarajeva gdje su predstavljane djela velikih umjetnika naše zemlje koja je ova Fondacija otkupila i nalaze se u njenom depou.

Čančar ističe da su kroz aktivnosti Doma kulture Jajce programski vrlo uspješno oživjeli i proljeće i jesen, tako da se uz vrlo živo kulturno ljeto u Jajcu može konstatovati da je ova godina građanima Jajca ponudila raznolike sadržaje u kojima su mogli uživati.

"Nastavili smo trend dobre prakse koju su imali moji prethodnici na poziciji direktora, a uz njihovu podršku, zajedničkim radom i trudom, radimo na otvaranju novih polja djelovanja", kazao je.

Čančar je istaknuo i  dobru podršku Općine Jajce, kao i Ministarstva kulture SBK, te BH Pošte koja je ove godine u dva navrata dala podršku projektima.

"Naravno, očekujemo nastavak podrške federalnog i državnog nivoa, ali i njeno poboljšanje, jer imamo festival koji je od državnog značaja, a podrška tog nivoa je skromna. Federalna ministrica kulture nam je obećala bolju podršku pa ostaje da se vidi hoće li biti od riječi, a nema razloga da sumnjamo", kazao je.

Govoreći o stanju u kojem se nalazi Dom kulture Jajce Čančar je naveo da je zgrada ove institucije u velikim potrebama za rekonstrukcijom, kao i same prostorije za opremom. Tako je u ovoj godini nastavljeno s postavljanjem novog limenog pokrova s ciljem da se spriječi prokišnjavanje. Također, pripremljen je projekt kojim će  se do kraja godine otpočeti sa zamjenom stare dotrajale rasvjete u pozorišnoj dvorani novom LED rasvjetom, te je osposobljeno grijanje u dvorani što će omogućiti sadržaje i u hladnim danima.

"Također smo dodatno doradili grijanje/hlađenje salona u kojem se održavaju okrugli stolovi te će nam i to olakšati aktivnosti tokom cijele godine. Do kraja godine ćemo dodatno poboljšati uslove održavanja Škole crtanja u Gradskoj galeriji a na tome smo već radili. Pripremamo i tendersku dokumentaciju i postupak javne nabavke za radove na zamjeni stropa oštećenog prokišnjavanjem krova i time ćemo novu sezonu, odnosno novu godinu dočekati opremljeniji i spremniji", ističe Čančar.

Ne odustaju, kako kaže, ni od kina mada je kino-dvorana potpuno devastirana prokišnjavanjem ravnog krova.

"Ali, pregovaramo na nekoliko adresa i pokušavamo doći do sredstava za revitalizaciju kina u Jajcu, a do tada ćemo pokušati nabaviti opremu za prikazivanje u pozorišnoj dvorani. Prije nekoliko dana smo imali projekciju filma jednog mladog autora iz Bugojna i to nam vraća nadu da će film u Domu kulture imati svoje mjesto", podvukao je.

Direktor Doma kulture Jajce navodi da je izazov svake godine osigurati sredstva za redovno funkcionisanje i plaće zaposlenih, sredstva za redovne, spomenute manifestacije i nova ulaganja u infrastrukturu, ali podrškom Općine Jajce i viših nivoa vlasti, nada se uspjehu.

"Želja nam je da danas bude bolje nego jučer, a sutra bolje nego danas. Mi to možemo i hoćemo", kazao je u razgovoru za Fenu direktor Doma kulture Jajce Fikret Čančar.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije