Alat komunikacije

12 pametnih klupa u 12 lokalnih zajednica u BiH

17.11.2023. 08:31 / Izvor: bljesak.info
link

Pametne klupe služe kao alat komunikacije između lokalnih samouprava, nevladinih organizacija i građana.

Zadnja primopredaja pametnih klupa nabavljenih kroz trogodišnji projekt "LINK za saradnju", finansiran sredstvima Europske unije (EU), izvršena je u četvrtak u Ravnom i Trebinju.

U saradnji s 12 lokalnih samouprava s područja BiH, postavljeno je 12 pametnih klupa koje su na raspolaganju građanima u Berkovićima, Jablanici, Kostajnici, Maglaju, Mostaru, Nevesinju, Novom Gradu, Prijedoru, Ravnom, Trebinju, Zavidovićima i Žepču, priopćeno je iz Agencije lokalne demokracije (LDA) Mostar.

Pametne klupe instalirane su s ciljem formiranja jedinstvene online mreže ili digitalnog HUB-a, te služe kao alat komunikacije između lokalnih samouprava, nevladinih organizacija i građana.

E-sudjelovanje i digitalna demokratizacija omogućena je putem softwarea integriranog u pametne klupe, a građanima daje mogućnost iskazivanja mišljenja o pitanjima vezanim za njihovu lokalnu zajednicu.

Prikupljeni podaci bit će predočeni lokalnim samoupravama u cilju konkretnih akcija participativne demokratije.

Ovakav pristup znači bržu i izravniju komunikaciju građana i vlasti, kroz samo par klikova.

Pored ovog vrijednog alata komunikacije, pametne klupe sadržavaju i mogućnost besplatne wifi konekcije, mogućnost punjenja mobilnih uređaja i električnih romobila, kao i parking mjesta za bicikla i električne romobile.

Ukupna vrijednost instaliranih klupa iznosi 105.052 marke. Ukupna vrijednost projekta "LINK za saradnju" je 545.897 eura, od čega je EU finansirala 89,92 posto.

Koordinator projekta je LDA Mostar u suradnji s partnerima LDA iz Zavidovića, LDA iz Prijedora, Centrom za razvoj Hercegovine iz Trebinja, te Europskom asocijacijom za lokalnu demokratiju (ALDA) iz Strasbourga i ALDA Skopje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije