ČUVAR BOGATE HISTORIJE KRAJINE

Višemilionska investicija u USK: Kreće obnova poznatog "Berksovog dvorca"

21.11.2023. 11:18 / Izvor: Akta.ba
DVORAC

Iznad kanjona rijeke Une, prkosi vremenu, a u zidinama čuva bogatu historiju Krajine.

Iznad kanjona rijeke Une, prkosi vremenu, a u zidinama čuva bogatu historiju Krajine, zamak " Lothara von Berksa" svaki put iznova golica znatiželju putnika koji prolaze ovim krajem.

Samo u prošloj godini zabilježeno je više od 13 hiljada posjeta iz čak 37 zemalja. 

Iako se radi o turističkoj destinaciji koju svake godine posjećuje veliki broj posjetilaca, cijeli lokalitet je zbog neodržavanja već godinama u vrlo lošem stanju.

S toga je Grad Cazin raspisao tender za nabavku radova rekonstrukcije dvorca Lothara von Berksa u sastavu nacionalnog spomenika Stari grad Ostrožac, piše Akta.ba.

Procijenjena vrijednost ugovora je 2.350.948 bez PDV-a, odnosno preko 2,7 miliona KM sa PDV-om.

Riječ je o otvorenom postupku, a kriterij izbora je najniža cijena.

dvorac

SEDAM FAZA PROJEKTA

Projekat se sastoji od sedam faza na kojima će biti izvršena rekonstrukcija, a radi se o; centralnoj zgradi sa djevojačkom kulom, južnom krilu, Lotharevoj kuli, ulaznom trijemu sa stražarskom kulom, kuhinji, sahat kuli i bedemu.

Projekat rekonstrukcije je inače izrađen 2020. godine i povjeren je firmi "Ecoplan" iz Mostara kao jednoj od najpoznatijih firmi u oblasti projektovanja zaštite i konzervacije nacionalnih spomenika.

Na temelju provedenih istraživanja stručni tim projektanata je, pod nadzorom Zavoda za zaštitu spomenika u sastavu Federalnog ministarstva kulture i sporta, uradio detaljan projekat sanacije, zaštite i konzervacije dvorca Lotara von Berksa, sahat kule i pripadajućih bedemskih zidova. Projekat je prošao proceduru obavezne revizije.

dvorac

ČETIRI RAZLIČITE VLADAVINE

Dvorac, koji je kroz vrijeme prošao četiri različite vladavine, godinama je bio prepušten vremenu, ali sada će se to promijeniti.

"Možemo govoriti o tome da će Berksov dvorac dobiti svoj originalan izgled i da će turistička ponuda, na kraju krajeva, ove lokacije biti značajno poboljšana realizacijom ovog projekta. Dvorac je siguran za sve posjetioce u ovom trenutku, održava se redovno, ali višemilionske investicije nisu ono što sami možemo realizirati", izjavio je Ermin Beganović, direktor Centra za kulturu i turizam Cazina. 

U zidinama ovog starog znanja posljednjih dana odzvanjaju udari dlijeta i čekića. Zahvaljujući koloniji kipara Ostrožac je postao i najveća galerija na otvorenom.

Tvrđava se prvi put pominje u dokumentima iz 1286. godine, kao posjed velikaške porodice Babonić, koji su u to vrijeme bili ugarski vazali. Osmanlije su Ostrožac nekoliko puta bezuspješno opsjedale, da bi ga konačno zauzele 1579. godine, nakon čega tvrđava postaje važna strateška tačka i administrativni centar. Njena važnost posebno dolazi do izražaja nakon zaključenja Karlovačkog mira 1699. godine, jer je tada Ostrožac bio isturena predstraža prema Habzburškoj monarhiji i u njoj su boravile jake osmanske snage. Starim gradom su preko 300 godina, po nasljednom pravu, vladali kapetani iz porodice Beširević, sve dok Austrougarska monarhija nije okupirala Bosnu i Hercegovinu. Po tom osnovu je Mehmed beg Beširević stari grad Ostrožac prodao Lotharu von Berksu, bogatom i važnom austrougarskom činovniku koji je u razdoblju od 1896. do 1905. godine bio načelnik Bihaćkog okruga. On je na ovome lokalitetu izgradio dvorac u neogotičkom stilu, te se skupa s porodicom u njega uselio 1902. godine i tamo živio neko vrijeme. Nakon okončanja rata, komunističke vlasti su dvorac nacionalizirale i od tada se nalazi u državnom vlasništvu. Zanimljivo je kako su potomci von Berksovih prije petnaestak godina pred Općinskim sudom u Cazinu pokrenuli postupak da im se vrati oduzeta imovina, ali su taj spor izgubili.

E.S.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije