Nove investicije

Vlada TK ulaže u izgradnju novih i rekonstrukciju postojećih obdaništa

22.11.2023. 15:52 / Izvor: Akta.ba
kalesija

Vlada TK putem Ministarstva obrazovanja kontinuirano ulaže u izgradnju novih ali i rekonstrukciju i dogradnju postojećih obdaništa.

Kako bi svih 13 lokalnih zajednica na području Tuzlanskog kantona imale javnu predškolsku ustanovu Vlada TK putem Ministarstva obrazovanja kontinuirano ulaže u izgradnju novih ali i rekonstrukciju i dogradnju postojećih obdaništa.

Tim povodom danas se resorni ministar Ahmed Omerović sastao sa predstavnicima javnih predškolskih ustanova te potpisao odluke o raspodjeli sredstava sa potrošačke jedinice "Predškolski odgoj i obrazovanje".

"Mada je osnivač predškolskih ustanova lokalna zajednica mi smo svjesni značaja predškolskog odgoja i obrazovanja te smo shodno tome kreirali program podrške predškolskim ustanovama na području TK. U tom kontekstu 105.000 KM smo izdvojili kao podršku rekonstrukciji i izgradnji postojećih objekata a 100.000 KM je predviđeno za izgradnju novih objekata, novih ustanova koje trebaju biti osnovane u lokalnim zajednicama koje nemaju takve ustanove.", izjavio je Omerović.

Prema prethodno raspisanom javnom pozivu i dostavljenim projektnim prijedlozima danas je dodijeljeno 205.000 KM od čega je 100.000 KM izdvojeno za nastavak izgradnje javne predškolske ustanove u Kalesiji.

Prema riječima sekretara Općine Kalesija Muje Tosunbegovića prva faza je završena u iznosu od 250.000 KM.

"Evo druga je tenderska procedura provedena i ovih dana izvođače uvodimo u posao među kojima je i ovih 100.000 KM od Ministarstva obrazovanja i nauke TK kao pomoć u drugoj fazi obdaništa u Kalesiji. Ostala nam je treća faza kada je u pitanju stolarija i  unutrašnje uređenje i izolacija a u četvrtoj fazi namještaj tako da se nadamo da ćemo iduće godine otvoriti obdanište i pustiti ga u promet u punom kapacitetu.", kazao je ovom prilikom Tosunbegović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije