Nadležnosti

Stvoreni su uslovi za bogatije parkove i šetnice, kao i za hiljade novih stabala u KS

18.01.2024. 09:53 / Izvor: Akta.ba
ks

Pola miliona kvadratnih metara javnih zelenih površina u Kantonu Sarajevo više u odnosu na prošlu godinu.

Ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Bojan Bošnjak održao je jučer sastanak s direktorom KJKP  "Park" Adisom Bešlićem, te izvršnim direktorima preduzeća Enesom Kazićem i Amerom Mudželetom.

Pola miliona kvadratnih metara javnih zelenih površina u Kantonu Sarajevo više u odnosu na prošlu godinu, dodijeljene su ove sezone preduzeću "Park" na održavanje. Menadžment preduzeća smatra ovo, nakon više decenija, ogromnim pomakom ka cilju, a to je pet miliona kvadratnih metara urbanih zelenih površina koje bi trebali biti dodijeljeni u nadležnost ovom kantonalnom preduzeću.

Umjesto dosadašnjih 2,9 miliona metara kvadratnih javnih zelenih površina, "Park" u redovnom održavanju, koje se finansira iz Budžeta Kantona Sarajevo, sada će imati ukupno 3,4 miliona metara kvadratnih javnih zelenih površina.

Usaglašene su smjernica za što bolju realizaciju ovogodišnjih planova po svim segmentima održavanja i unapređenja, pa će građani Kantona Sarajevo moći uživati u novim i znatno većim količinama ukrasnog cvijeća u  urbanoj jezgri.

Ove godine preduzeće "Park" će s duplo više cvijeća u odnosu na protekle sezone ukrasiti i uljepšati sarajevske parkove, šetališta i cvjetne gredice.

Ministar Bošnjak je pohvalio ovo preduzeće zbog realizacije projekata u protekle dvije godine gdje je, između ostalog, agažmanom njegovih uposlenika na zelenim površinama Sarajeva zasađeno 1.500 novih mladih stabala.

Na sastanku je načelno dogovoreno da se u ovoj godini učine još veći iskoraci u tom pravcu, te da se koordinirano zasade dodatne hiljade stabala u svih devet općina Kantona.

Ministar i menadžement preduzeća obišli su objekt Zimovnik, čija je izgradnja u finalnoj fazi, a koji je nakon desetak godina prvi objekt čvrstog karaktera koji se gradio u Pionirskoj dolini i zoo vrtu.

Ovaj objekt donosi mnoge prednosti koje će dodatno ojačati kapacitete KJKP "Park", te olakšati rad i funkcionisanje ovog rekreativno-zabavnog centra sa zoo vrtom.

Novoizgrađeni kapaciteti omogućavaju uspostavu prvog centra za edukaciju i obrazovanje, veterinarsku službu, prostor za smještaj hladnjača za skladištenje većih količina hrane za životinje, nove kancelarijske prostore, te prostorije za radnike i druge dodatne korisne namjene.

Ministar Bošnjak je istakao da je imperative Vlade Kantona Sarajevo da u ovoj godini "Park" ostvari još veći razvoj i iskorake u servisiranju potreba građana, ali i njegova ukupna modernizacija.

Naglašeno je da je neophodno stalno podizati ljestvice za što bolju i što kvalitetniju uslugu iz oblasti zajedničke komunalne potrošnje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije