VLADA BPK

Prihvaćen projektni zadatak za izradu idejnog rješenja o uređenju lokaliteta "Modran"

16.02.2024. 07:43 / Izvor: Akta.ba
bpk

Lokalitet "Modran" identifikovan je kao potencijalni prostor za razvoj turizma, sporta i rekreacije.

Vlada Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde na jučerašnjoj redovnoj sjednici  prihvatila  je projektni zadatak za izradu idejnog rješenja o uređenju lokaliteta „Modran“, a, kako je istaknuto na sjednici, polaznu osnovu za to predstavljala je odluka o pristupanju izradi Regulacionog plana „Turistička zona Modran“ na koju je saglasnost dalo Općinsko vijeće Općine Foča u FBiH 2019. godine.

Kako se navodi  u dokumentu Ministarstva za privredu, Prostonim planom BPK Goražde lokalitet "Modran" identifikovan je kao potencijalni  prostor za razvoj turizma, sporta i rekreacije, a izradom Regulacionog plana, stvorili bi se preduslovi za parcelizaciju zemljišta te pretvorbu  šumskog i poljoprivrednog zemljišta u građevinsko, što je uslov za izgradnju neophodne infrastrukture za razvoj turističkih sadržaja.

S tim u vezi, svojim zaključkom Vlada BPK Goražde zadužila je Ministarstvo za prostorno uređenje i zaštitu okoline da poduzme aktivnosti u vezi izrade idejnog rješenja uređenja zemljišta koje je u vlasništvu  JP "Bosansko-podrinjske šume" d.o.o. kako bi se u skladu sa mogućnostima realizovao projektni zadatak.

Ovom ministarstvu saglasnost je data i za potpisivanje ugovora sa Ministarstvom unutrašnjih poslova o ustupanju na privremeno korištenje objekata na lokalitetu „Biserna“ u Goraždu, za potrebe smještaja neophodne opreme za video nadzor javnih površina i raskrsnica, Odluku o davanju na korištenje dva  objekta na lokalitetu bivše kasarne „Goražde I“ privrednom društvu „Osmo“ d.o.o iz Sarajeva, te Odluku o pokretanju postupka javne nabavke za izradu idejnog projekta uređenja ove poslovne zone.

Saglasnost Vlade BPK Goražde data je i na Odluku Ministarstva za socijalnu politiku, zdravstvo,raseljena lica i izbjeglice   o isplati novčanih sredstava u iznosu od 25.000 KM  JU “Dom za stara i iznemogla lica” BPK Goražde,  na ime finansiranja preostalih obaveza po osnovu Sporazuma sa  Poreznom upravom FBiH o plaćanju duga u ratama te subvenciooniranje cijene za pruženu uslugu smještaja i boravka korisnika, kako bi ova javna ustanova održala finansijsku stAbilnost i likvidnost.

Ministarstvu za boračka pitanja data je saglasnost za potpisivanje sporazuma o utvrđivanju naknade za obavezno zdravstveno osiguranje lica kojim je priznato svojstvo korisnika boračko-invalidske zaštite.

Iz resora Ministarstva za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport saglasnost je data na Odluku o provođenju kalendara takmičenja za školsku 2023/2024.godinu,  te programe utroška sredstava sa ekonomskih kodova za kapitalne transfere drugim nivoima vlasti i tekuće transfere za kulturu u 2024.godini.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije