MILIONSKA INVESTICIJA

Odabrana firma koja će graditi arheološki park u centru Sarajeva

03.04.2024. 11:27 / Izvor: Akta.ba
arheološki park

Konačna ukupna vrijednost ugovora/okvirnog sporazma iznosi 897.001,31 KM bez PDV-a.

Kompanija UNIGRADNJA d.d. Sarajevo je izabrana kao najuspješniji ponuđač za "Izgradnju arheološkog parka Kalin hadži Alijine džamije", saznaje Akta.ba.

Konačna ukupna vrijednost ugovora/okvirnog sporazma iznosi 897.001,31 KM bez PDV-a, odnosno 1.049.491,17 KM sa PDV-om.

Projektom su predviđene faze restauriranja i konzerviranja pronađenih ostataka džamije, mekteba, stambenog objekta i harema te faza pejzažne arhitekture i iluminacije.

Podsjetimo, početak izgradnje arheološkog parka krajem februara najavio je Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk kazavši da je trebalo dosta vremena za savladavanje mnogobrojnih administrativnih prepreka.

"Posebno mi je drago kada neke moje inicijative dođu do procesa realizacije. Trebalo je dosta vremena za savladavanje mnogobrojnih administrativnih prepreka ali konačno ćemo još jednoj lokaciji u centru Sarajeva udahnuti novi život i dati sjaj kakav zaslužuje", izjavio je tada Uk.

Naglasio je da su intervencije u samom arheološkom parku minimalne, dok će pejzažna arhitektura i iluminacija biti u službi komunikacije vrijednosti lokaliteta.

NIHAD

DEMANTI NA IZJAVU PREMIJERA

Vakufska direkcija Islamske zajednice u BiH tom prilikom uputila je demanti na izjavu premijera koji je najavio početak izgradnje Arheološkog parka, navodeći da se radi o njegovoj inicijativi.

"Premijer Uk u izjavi koju su prenijeli brojni mediji obmanuo je javnost iznoseći potpuno netačne informacije vezane za Arheološki park Kalin Hadži Alijine džamije", saopćila je Vakufska direkcija, navodeći da ovim putem želi javnost informirati o stvarnim dešavanjima u vezi s realizacijom ovog, za Islamsku zajednicu, od velike važnosti projekta.

Vakufska direkcija podsjeća da je dugi niz godina, zajedno s drugim organima i institucijama Islamske zajednice, radila na zaštiti ovog lokaliteta, pa i onda kada su na tom mjestu planirali izgraditi Prešernov park, kao i razne druge zelene površine kako bi se u potpunosti sakrili ostaci džamije i mezarovi.

"Stoga, nije Arheološki park Kalin Hadži Alijine džamije nikakva ideja premijera Uka, što se može provjeriti u ranije objavljenim tekstovima u kojima je Vakufska direkcija javnost detaljno upoznala s projektom i njegovim značajem", istakli su, dodajući da se ovaj projekt zbog svoje specifičnosti, ali i značaja, sastojao iz nekoliko faza.

Njegova realizacija pokrenuta je 2017. godine provođenjem arheološkog istraživanja, u saradnji Vakufske direkcije i "Društva arheologa 1894".

"Tada je otkriveno 40 kaburova, iako su nas nadležni uvjeravali da nema potrebe za novim arheološkim istraživanjima, jer su, navodno, u prvom istraživanju otkrivena četiri kabura i da je to sve što se nalazilo na tom lokalitetu, a da su ostali mezarovi ekshumirani. Bili smo uporni i na kraju dobili saglasnost za nova istraživanja. Tada se po prvi put mogla vidjeti sva devastacija koja je u prethodnom političkom sistemu urađena na ovom lokalitetu", podsjećaju iz Vakufske direkcije.

ARHEOLOSKI PARK

ZAJEDNIČKI PROJEKAT VAKUFSKE DIREKCIJE I OPĆINE?

Navode da je nakon toga, uz pomoć Općine Centar Sarajevo, Vakufska direkcija sa Zavodom za zaštitu kulturno historijskog i prirodnog naslijeđa KS potpisala ugovor o izradi, prvo idejnog, a onda glavnog projekta konzervacije ostataka džamije, mezarja i mekteba.

"Nažalost, građevinska dozvola nije izdata sve do 2023. godine zbog odugovlačenja s davanjem dozvola za izmještanje kablova koji su postavljeni po lokalitetu harema", saopštili su.

Istakli su da su Općina Centar i Vakufska direkcija održali s predstavnicima BH Telecoma i Elektroprivrede BiH veliki broj sastanaka kako bi se izmjestili vodovi koji idu preko harema.

"Projekat koji premijer Uk pompezno najavljuje je, kao što se može zaključiti, zajednički projekat Vakufske direkcije i Općine Centar, a ovo je za nas druga faza projekta. Treća i konačna faza projekta bit će izgradnja džamije koje je bila na ovom lokalitetu, u formi i dimenzijama koje budu moguće, uzimajući u obzir da je dio temelja džamije sada ispod stambene zgrade", naveli su iz Vakufske direkcije.

Podsjetili su da borba za ovaj lokalitet traje više od 20 godina i da su donekle iznenađujuće ovakve izjave premijera Vlade KS.

E.K.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije