Neformalna grupa građana

Predstavljene aktivnosti na zaustavljanju nezakonitih izmjena i dopuna Prostornog plana

05.04.2024. 12:43 / Izvor: Fena
konferencija

Predstavnici Neformalne grupe građana "Zaustavimo nezakonite izmjene Prostornog plana u Mostaru" održali press konferenciju.

Predstavnici Neformalne grupe građana "Zaustavimo nezakonite izmjene Prostornog plana u Mostaru" u petak su na konferenciji za novinare predstavili aktivnosti koje su do sada poduzeli u cilju zaustavljanja "nezakonitih izmjena i dopuna Prostornog plana na lokalnoj i županijskoj razini".

Ujedno su najavili i svoje sljedeće korake koje namjeravaju poduzeti uslijed, kako kažu, "nezakonitog usvajanja Prostornog plana Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ), a zbog kojeg se svakodnevno suočavaju s brojnim posljedicama koje ugrožavaju njihove i živote njihovih obitelji".

U proteklom su razdoblju predstavnici NGG „Zaustavimo nezakonite izmjene Prostornog plana u Mostaru“ održali sastanke s gradskim vijećnicima, ali i dijelom zastupnika u Skupštini HNŽ-a. Pismenu potporu je dalo i potpisalo 29 od ukupno 35 vijećnika.

U skladu s Poslovnikom o radu Gradskog vijeća i Statuta Grada Mostara službenu Inicijativu prema predsjedniku Gradskog vijeća (Salemu Mariću, op. a.) uputio je vijećnik Velibor Milivojević. Tom je prilikom zatraženo da se na tematskoj sjednici dozvoli sudjelovanje po jednog predstavnika iz svakog od sedam naselja kako bi iznijeli probleme s kojima se suočavaju. Ujedno su i predstavnici NGG „Zaustavimo nezakonite izmjene Prostornog plana u Mostaru“ predsjedniku Gradskog vijeća podnijeli zasebne zahtjeve za prisustvo i obraćanje na sjednici.

"Usporedo s održavanjem sastanaka s vijećnicima, održali smo sastanke i s ministrima Ministarstva građenja i prostornog uređenja HNŽ-a i Ministrom pravosuđa, uprave i lokalne samouprave HNŽ-a. Pokrenuli smo službenu inicijativu prema Ministarstvu pravosuđa, uprave i lokalne samouprave za usvajanjem županijskog zakona o principima lokalne uprave i samouprave i dobili smo odgovor da se federalni zakon primjenjuje na cijelom prostoru federacije i da inicijativu za osiguranje prava građana na sudjelovanje u lokalnoj samoupravi putem mjesnih zajednica, odnosnu primjenu federalnog zakona, inicijativom zatražimo od grada Mostara jer jedinica lokalne samouprave nam mora osigurati ova prava", poručuju iz NGG „Zaustavimo nezakonite izmjene prostornog plana u Mostaru“.

U skladu sa Zakonom o slobodi pristupa informacijama, zatraženo je i od Ministarstva građenja i prostornog uređenja da dostave informaciju je li Grad Mostar zatražio i dobio suglasnost ministarstva za izmjene koje je od 2012. godine do danas izvršio u tri navrata.

"Odgovor nismo dobili ni nakon mjesec i pol dana, što znači da ga nismo dobili ni nakon isteka zakonskog roka. Od istog Ministarstva smo zatražili da u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi zatraži od Ustavnog suda Federacije BiH ispitivanje ustavnosti izmjena i dopuna Prostornog plana Mostara. Odgovor na ovaj zahtjev, je li uopće upućen prema Ustavnom sudu Federacije BiH, također nismo dobili“, navode.

Podsjetili su i kako su predstavnici sedam mostarskih naselja jučer sudjelovali na Javnoj raspravi o Nacrtu dopuna Prostornog plana HNŽ-a te iskoristili priliku da ulože svoje komentare.

S obzirom na trenutnu situaciju, građani sedam mostarskih naselja još jednom pozivaju lokalnu vlast da što prije zakaže tematsku sjednicu na kojoj bi i mještani kojima su životi ugroženi imali priliku reći s kakvim se problemima suočavaju već mjesecima.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije