Završena izgradnja kružnog toka na Mojmilu

26.10.2016. 08:26 / Izvor: Akta.ba

Novoizgrađeni kružni tok dio je A transverzale, saobraćajnice koja će Međunarodni aerodrom Sarajevo povezivati sa ostatkom grada.

Nakon polaganja završnog sloja asfalta i obilježavanja horizontalne i vertikalne saobraćajne signalizacije završena je izgradnja kružnog toka na Mojmilu. Njegovim puštanjem u funkciju poboljšan je protok saobraćaja od Dobrinje prema centralnom dijelu grada.

Novoizgrađeni kružni tok dio je A transverzale, saobraćajnice koja će Međunarodni aerodrom Sarajevo povezivati sa ostatkom grada. Kako nam je rečeno iz Direkcije za puteve Kantona Sarajevo, u funkciji su tri saobraćajna kraka i trenutno se vrši spajanje kružnog toka saobraćaja sa krakom A transverzale. Kružni tok će A transverzalu spajati sa desetom transverzalom.

A transverzala predstavljat će jednu od najvažnijih saobraćajnica u ovom dijelu glavnog grada Bosne i Hercegovine, jer će saobraćaj za aerodrom ili Stup biti preusmjeren sa dobrinjskih ulica na moderni bulevar.

"Urađen je završni habajući sloj asfalta, rekonstruisana je kontaktna mreža za trolejbuski saobraćaj, te postavljene horizontalna i vertikalna saobraćajna signalizacija, obilježeni su prelazi za bicikliste kroz kružni tok, odnosno biciklistička staza koju je Općina Novi Grad izgradila od Nedžarića prema Dobrinji povezana je sa novoizgrađenim kružnim tokom, a ostalo je još da se uradi hortikulturno uređenje središnjeg ostrva unutar kružnog toka", ističu iz Direkcije za puteve KS-a.

Uporedo sa ovim radovima radi se na izgradnji preostalog dijela A transverzale, većina radova je završena, tako da se očekuje da će ova saobraćjnica biti završena u ovoj godini.

Kružni tok je mogao biti završe dosta ranije, ali su zbog procedure za postavljanje kontakne mreže za trolejbuski saobraćaj radovi prolongirani nešto više od mjesec dana.

Ukupna vrijednost izgradnje A transverzale je oko 5.800.000 KM. Novac su osigurali Kanton Sarajevo preko Direkcije za puteve KS-a i Općina Novi Grad Sarajevo.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije