Kongresni centar Sarajevo: Usvojena odluka o izgradnji Centralnog trga

11.08.2017. 13:25 / Izvor: Akta.ba
Kongresni centar Sarajevo: Usvojena odluka o izgradnji Centralnog trga

Izmjene i dopune koje su obuhvaćene ovom Odlukom odnose se na izgradnju Centralnog trga. 

Općinsko vijeće Novi Grad Sarajevo usvojilo je Odluka o usvajanju i provođenju izmjena i dopuna Urbanističkog projekta Trg solidarnosti-A faza - Alipašino polje za potrebe ralizacije projekta izgradnje Kongresnog centra Sarajevo.

Izmjene i dopune koje su obuhvaćene ovom Odlukom odnose se na izgradnju Centralnog trga. 

Ovim projektom Novi Grad će dobiti centralni trg, koji će biti centar općine Novi Grad. Stoga je predviđeno da se glavni saobraćaj spusti jedan nivo ispod, s tim da nivo tramvajskog saobraćaja ostaje na koti nula, čime će se dobiti prostor za izgradnju trga veličine fudbalskog stadiona.

Urbanističkim projektom "Kongresni centar Sarajeva" planirano je da saobraćaj ide u dva nivoa i to spuštanjem motornog saobraćaja glavne saobraćajnice u oba smijera ispod nivoa planiranog trga. Tramvajski saobraćaj se zadržava u nivou budućeg trga ali sa posebnim režimom saobraćaja.

Na taj način bi se u centralnom dijelu tog prostora obezbijedila javna površina-trg namijenjen pješacima, koja se prostire sve do Trga solidarnosti.

U okviru obuhvata planirane izmjene i dopune U.P. "Trg solidarnosti "A" FAZA - Alipašino polje" longitudinalni pravac Bulavara Meše Selimovića je uređen tako da je zadržan longitudinalni pravac pješačkog i biciklističkog saobraćaja sa VIII i IX transferzale, kontinuirano i preko budućeg trga. Isti formira blagu rampu od IX transferzale da bi se uključio na budući trg i nastavlja u istoj širini sve do VIII transferzale.

Nadalje dio postojećih parkirališta se takođe popločava i koristi kao i Trg kongresnog centra.

Podsjećamo, kongresni centar Sarajevo gradit će se na lokalitetu pored zgrade Radio-televizije BiH, u neposrednoj blizini zgrade Općine Novi Grad. Radi se o jednom od najznačajnijih projekata iz programa „Pokrenimo Novi Grad zajedno“, kojim se uređuje centralni dio općine Novi Grad, odnosno najbitnija lokacija uz glavnu saobraćajnicu u blizini zgrade Općine.

Vrijednost investicije procijenjena je na oko 300 miliona konvertibilnih maraka. 

Pripreme za početak realizacije projekta Kongresnog centra u općini Novi Grad Sarajevo počele su 2012. godine, a Odluka o pristupanju izradi urbanističkog projekta Kongresni centar Sarajeva donesena je u aprilu 2013. godine.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije