Uskoro realizacija projekata na sanaciji nacionalnih spomenika u Cazinu

01.08.2018. 08:27 / Izvor: Akta.ba
Uskoro realizacija projekata na sanaciji nacionalnih spomenika u Cazinu

U narednih nekoliko dana slijedi postupak raspisivanja javne nabavke za izvođača radova.

Federalno ministarstvo kulture i sporta je nakon provedene procedure odabira projekata po Javnom pozivu za finansiranje projekata iz oblasti obnove kulturnog i graditeljskog naslijeđa prihvatilo dvije aplikacije koje se odnose na obnovu nacionalnih spomenika sa područja Grada Cazina, piše Cazin.ba.

Radi se o aplikacijama JU Kulturni centar Cazin, kojoj je odobreno 20.000,00 KM za projekat sanacije i konzervacije dijela zidina Starog grada Ostrožac, te Službe za upravljanje razvojem Grada Cazina čija je aplikacija za projekat sanacije Kuće Nurije Pozderca podržana sa 13.000,00 KM.

Iako se ova sredstva čine mala za tako zahtjevne projekte, ona su vrlo značajna jer će biti pridružena sredstvima koja su osigurana u ranijem periodu, te će omogućiti realizaciju planiranih aktivnosti na sanaciji i konzervaciji nacionalnih spomenika.

Kako smo ranije najavili, u narednom periodu slijedi realizacija projekta "sanacija i konzervacija dijela zidina Starog grada Ostrožac“. Za ovaj projekat JU "Kulturni centar“ Cazin je prošle godine osigurala 18.000,00 KM kroz projektnu aplikaciju prema Federalnom ministarstvu kulture i sporta. Tim sredstvima, Ustanova pridružuje i vlastita, u iznosu od 12.900,00 KM, čime će se završiti sanacija ulazne kapije i dijela vanjskih bedema. U narednih nekoliko dana slijedi postupak raspisivanja javne nabavke za izvođača radova, a razlog za odlaganje realizacije bile su neophodne dozvole i saglasnosti koje smo uspjeli pribaviti prije nekoliko dana.

Budući da se radi o dosta zahtjevnim i skupim zahvatima na objektima koji imaju status nacionalnog spomenika, Ustanova je primorana sanirati dio po dio, na način kako to procedure i sredstva dozvoljavaju. Da ovo nije kraj naših namjera govori i uspješno ocijenjena aplikacija iz ove godine i odobravanje novih sredstava za nastavak sanacije zidina na Starom gradu Ostrožac. Pored toga, vezano za Stari grad Ostrožac su u toku i aktivnosti izrade glavnog i izvedbenog projekta hitnih mjera sanacije, zaštite i konzervacije na dvorcu Lotara Berksa za koji su Kulturni centar i gradska Služba za upravljanje razvojem kroz projektne aplikacije osigurali 45.500,00 KM.

Osim ovog nacionalnog spomenika, kuća Nurije Pozderca je jedini spomenik kulturne baštine kojim direktno upravlja Kulturni centar Cazin. Kroz dugogodišnje istraživanje, projektovanje, pribavaljanje potrebih dozvola i mišljenja, projekat sanacije i ovog nacionalnog spomenika je u završnoj fazi. Slijedi pribavljanje odobrenja za rekonstrukciju i raspisivanje javne nabavke za početak radova. Za ovu fazu sanacije i konzervacije objekta sredstva su osigurana zajedničkim sporazumom između Kulturnog centra i Grada. Tačnije, Kulturi centar Cazin je kroz projektne aplikacije u prethodnom periodu osigurao sredstva u iznosu od 40.000,00 KM, a Služba za upravljanje razvojem Grada Cazina 11.000,00 KM. Ovim sredstvima će biti pridruženo i upravo odobrenih 13.000,00 KM, kao i sredstva u iznosu od 68.172,32 KM koja je Grad Cazin osigurao u Budžetu za 2018. godinu.

Kada se zbroje svi navedeni podaci vidljivo je da u ovom trenutku JU "Kulturni centar" i Grad Cazin realiziraju projekte na objektima sa statusom nacionalnog spomenika u ukupnoj vrijednosti od 228.572,32 KM, od čega je oko 65% sredstava osigurano kroz projektne aplikacije što daje dodatnu vrijednost našim zajedničkim nastojanjima na očuvanju i prezentaciji kulturne baštine Grada Cazina.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije