Graditi će se kružni tok kod zgrade Energoinvesta u Pofalićima

Investicije / URBANIZAM

Graditi će se kružni tok kod zgrade Energoinvesta u Pofalićima

Kako je kazao načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo, njegova gradnja koštat će nešto više od milion KM.

04.01.2019. 08:30 / Izvor: Oslobođenje

Posljednjih godina u KS-u masovno se grade kružni tokovi s ciljem rasterećenja saobraćaja i gužvi koje su u našem gradu izražene posebno u ranim jutarnjim i poslijepodnevnim satima. Jedan takav trebao bi da se pravi ove godine i u općini Novo Sarajevo, tačnije, na spoju ulica Put života i Hamdije Čemerlića kod zgrade Energoinvesta u Pofalićima.

Kako je kazao načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo, njegova gradnja koštat će nešto više od milion KM.

Građevinska dozvola

"Ovaj projekat radimo zajedno sa Direkcijom za ceste KS-a koja je raspisala javni poziv za odabir izvođača radova. Građevinska dozvola je u fazi izdavanja, a finansijski okvir je poprilično zaokružen. Zbog nekih nepredviđenih okolnosti, odnosno gasne cijevi koja mora da se izmjesti sa mjesta gdje će se graditi kružni tok, stvoreni su dodatni troškovi pa će projekat biti znatno skuplji od predviđenog. Mislim da će sve koštati oko 1,4 miliona KM", rekao je Koldžo.

Osim ovog, planirano je i da se pravi kružni tok kod Fabrike duhana Sarajevo.

"Ovaj kružni tok je u fazi projektovanja i nadam se da ćemo u prava dva ili tri mjeseca 2019. imati gotovu projektnu dokumentaciju. Nakon toga, slijedi proces rješavanja imovinskopravnih odnosa i izdavanja potrebnih odobrenja za gradnju. Međutim, ovdje imamo problem što se čitav taj kružni tok nalazi na razmeđu nekoliko planova i na području koje nije pokriveno planskom dokumentacijom, što u znatnoj mjeri otežava izgradnju i rješavanje imovinskopravnih odnosa. Zato smo na sjednici Općinskog vijeća izvršili određene izmjene u smislu da se u obuhvat urbanističkog projekta za ovo područje ugradi i ova saobraćajnica", pojasnio je Koldžo.

U zastoju

Načelnik se osvrnuo i na kružni tok na spoju ulica Nedima Filipovića i Paromlinska na Čengić-Vili.

"Gradnja ovog kružnog toka je u zastoju zbog poteškoća u rješavanju imovinskopravnih odnosa sa Željeznicama FBiH. Mislim da ćemo tu naći neko drugo adekvatno rješenje, možda ćemo ići sa rekonstrukcijom saobraćajnice sa ugradnjom semafora", zaključio je Koldžo.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije