Uskoro tender: Obnavlja se nacionalni spomenik "Gospođicina kuća"

30.10.2021. 09:33 / Izvor: Akta.ba
gospođicina kuća

Foto: Destinaton Sarajevo

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić dostavila je Gradskom vijeću informaciju o poduzetim aktivnostima na obnovi fasade Gospođicine kuće.

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić dostavila je Gradskom vijeću informaciju o poduzetim aktivnostima na sanaciji, restauraciji i kolorističkoj obnovi fasade Gospođicine kuće, historijske građevine i nacionalnog spomenika u blizini Skenderije.

Grad Sarajevo je prepoznao značaj ove građevine i rijetkog primjera fasade sa primijenjenom zgrafito tehnikom te je poduzeo aktivnosti u cilju realizacije projekta sanacije, restauracije i kolorističke obnove fasade objekta "Gospođicina kuća".

"Izvršeno je geodetsko snimanje zatečenog stanja fasada (južna, sjeverna i istočna), te započeta izrada Glavnog projekta sanacije, restauracije i kolorističke obnove fasade. Uspostavljen je kontakt sa vlasnicima kako bi se moglo i formalno-pravno dogovoriti pristupanje izvođenju radova. U narednom periodu će se vršiti aktivnosti na pribavljanju potrebnih saglasnosti Federalnog ministarstva prostornog uređenja, Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika, te raspisivanje tendera za izbor najpovoljnijeg ponuđača na izvođenju radova", navodi se u informaciji koja će biti na dnevnom redu sljedeće sjednice Gradskog vijeća.

Inače, historijska građevina "Gospođicina kuća" jedan je od rijetkih objekata bosanskohercegovačke arhitekture austrougarskog perioda sa zidnim slikama izvedenim u zgrafito tehnici.

Sjeverna i južna fasada su izvedene u historicističkom maniru, i predstavljaju prilično simetrične kompozicije za koje su karakteristični ravnomjerno raspoređeni prozorski otvori pravokutnog oblika postavljeni u nivou suterena, prizemlja i prvog sprata, dok se u centralnom dijelu potkrovlja ističe zabatni zid nakojem je izveden po jedan dvokrilni prozor i u njegovoj osovini iznad po jedan kružni otvor.

Specifičnost građevine je primjena zgrafito tehnike u ukrašavanju zidnih površina, koja podrazumijeva urezivanje crteža u malter. Ova tehnika je primijenjena na tri panela između prozora i pojasu iznad prozora i panela, u sepia tonovima sa dominantno terakotno crvenom bojom.

Pored toga, ovaj stambeni objekat je i jedan od malobrojnih primjera stambene arhitekture na prijelazu između stambene vile i palate u malom.

Nastala je u vrijeme Građevinskog reda iz 1893. godine koji je na lijevoj obali Miljacke, između mostova Ćumurija i Skenderija, dozvoljavao isključivo gradnju jednospratnih stambenih objekata sa baštama okrenutim prema rijeci.

Od 1905. godine građevina je bila u vlasništvu firme “ddo Sarajevo”, a 1935. je kupuje Ilija Cvijanović iz Sarajeva. Nacionalizirana je 1962. godine, ali su nasljednicima vlasnika ostavljeni spratni i potkrovni stan.

Za trajanja opsade Sarajeva (1992-1995) objekat je znatno oštećen.

Tokom 2002. godine izvršena je nadogradnja susjednog objekta na zapadnoj strani, građenog tokom istog historijskog perioda, u kojem se danas nalazi Grčka ambasada.

Historijska građevina "Gospođicina kuća" je 2011. godine proglašena nacionalnim spomenikom BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije