Vlada FBiH odustala od smještaja u Nedžarićima, kupuje zgradu Energoinvesta

23.03.2018. 10:20 / Izvor: Dnevni Avaz
Vlada FBiH odustala od smještaja u Nedžarićima, kupuje zgradu Energoinvesta

Vlada FBiH odustala je od kupovine zgrade studentskih domova u Nedžarićima za potrebe svog smještaja.

Vlada FBiH odustala je od kupovine zgrade studentskih domova u Nedžarićima za potrebe svog smještaja. Umjesto toga, kupuje zgradu „Energoinvesta“, u kojoj trenutno plaća najam jednog njenog dijela, saznaje Dnevni avaz.

Kako saznajemo, tek trebaju početi pregovori o ovoj kupovini, ali u Vladi FBiH već se govori o cijeni od 57 miliona KM, što je više nego dvostruko od onoga što je planirano za studentske domove.

Izvjesno je da će cijena biti daleko viša od 24 milio na KM, koliko je planirano budžetom FBiH za ove potrebe, te da će se kupovina obaviti ove godine. Ranije je prilikom analiziranja mogućnosti zakupa „Energoinvesta“ ocijenjeno da taj objekt samo djelimično ispunjava uvjete za smještaj. Neke su ocjene i da bi najbolje bilo napraviti novu zgradu za Vladu i da bi to bilo i jeftinije.

"Od zgrade u Nedžarićima odustalo zbog pravnih problema, jer nije riješeno pitanje prava preče kupnje. To pravo ima Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH. Od Vlade Kantona Sarajevo traženo je da osigura odricanje od prava preče kupnje ili da na drugi način budu uređeni ovi odnosi, ali se Vlada KS o tome nije izjasnila",  pojašnjeno nam je u Vladi FBiH.

Prema informacijama, ide se u kupovinu cijele zgrade "Energoinvesta", koja je, tvrde u Vladi, skoro prazna i koristi se samo nekoliko spratova.

Poznato je da tri sprata i prostor u visokom prizemlju odnedavno unajmljuje Vlada FBiH za potrebe ministarstava i službi koji su do tada bili smješteni u zgradi SDP-a u Alipašino j ulici.

Za najam se plaća oko 40.300 KM, što je više nego što se plaćalo SDP-u ako se uzmu u obzir raspoloživi kvadrati i parking.

Što se komfora tiče, u Energoinvestu su kancelarije manje, a posebno sala za sjednice Vlade. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije