Zakazana javna rasprava: Novi kilometri na autoputu prema Mostaru

05.04.2018. 12:51 / Izvor: Akta.ba
Zakazana javna rasprava: Novi kilometri na autoputu prema Mostaru

Ako sve bude išlo po planu okolinska dozvala uskoro bi mogla biti izdata za dionicu Konjic (petlja Ovčari) - Mostar Sjever koja se nalazi na Koridoru Vc.

Ako sve bude išlo po planu okolinska dozvala uskoro bi mogla biti izdata za dionicu Konjic (petlja Ovčari) - Mostar Sjever koja se nalazi na Koridoru Vc.

Federalno ministarstvo okoliša i turizma 23. aprila ove godine je zakazalo Javnu raspravu o ocjeni Studije o procjeni utjecaja na okoliš, saznaje poslovni portal Akta.ba.

U Službenim novinama FBiH krajem decembra prošle godine je objavljen Ukaz o proglašenju odluke o donošenju prostornog plana područja posebnih obilježja od značaja za Federaciju Bosne i Hercegovine "Autocesta na Koridoru Vc" za razdoblje od 20 godina. U ovom ukazu se između ostalog našla i dionica Konjic – Mostar Sjever.

Kako je nedavno, pisao poslovni portal Akta.ba radi se o veoma važnom projektu  koji će da dorinese otvaranju novih radnih mjesta u periodu izgradnje projekta, povećanju konkurentnosti domaćih prozvoda na globalnom tržistu, smanjenju vremena utrošenog na putovanje ljudi, što pozitivno utječe i na turistički potencijal države, a i na kvalitetu života njenih stanovnika.

Početak ove dionice nalazi se u rejonu Ovčari. Nakon Petlje Ovčari dionica prelazi mostom preko rijeke Trešanice, magistralne prometnice M17 i željezničke pruge Bradina – Mostar i ulazi u tunel T8 duljine 2100 metara istočno od Konjica.

Izlaz iz tunela smješten je u podnožju brda Dedinovac odakle trasa prelazi preko rijeke Neretve i dolazi u Polje Bijela. U nastavku se trasa pruža obodima brda Paklena, naseljem Medaškovići te lijevim obodom kanjona rijeke Bijela sve do ulaza u tunel Prenj duljine koji je približno 10.000 metara. Izlaz iz tunela je na južnoj strani planine Prenj odakle se trasa pruža visokim nasipom, mostovima i tunelom dolazi iznad naselja Podgorani, prolazi kroz lokalitet Dolac gdje presijeca postojeću regionalnu prometnicu, prolazi kroz lokalitet Rudežina sve do ponovnog ulaza u tunel u mjestu Bošnjaci. Izlaz iz tunela je smješten prije naselja Kuti. U nastavku trasa izlazi na Petlju Mostar sjever gdje se autocesta veže na magistralnu prometnicu M17 kojom se ostvaruje sjeverna veza sa gradom Mostarom.

Inače, tokom javne rasprave planirana je prezentacija zakonskog temelja u postupku izdavanja okolišne dozvole i prezentacija Studije o procjeni utjecaja na okoliš.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije