Zenica: Grade se čak tri podzemne garaže, vrijednost investicija 35 miliona KM

26.04.2021. 14:22 / Izvor: Akta.ba
Zenica: Grade se čak tri podzemne garaže, vrijednost investicija 35 miliona KM

Vijećnici će o ovome raspravljati 29. aprila, na sjednici Gradskog vijeća Zenica.

U Zenici je u narednom periodu planirana izgradnja tri podzemne garaže, a o čemu će se raspravljati na narednoj sjednici Gradskog vijeća Grada Zenica, koja je na rasporedu u četvrtak 29. aprila.

Prva od tri lokacije na kojoj je predviđena izgradnja podzemne garaže je Trg BiH. Trg je devastiran, izgubio je svoju funkciju u potpunosti i trenutno je pretvoren u nadzemni parking prostor kojim upravlja JP “Parking servis”.

Ovaj lokalitet je u središtu administrativnog i poslovnog dijela grada, oko trga se nalaze važni objekti, tako da će podzemna garaža velikim dijelom biti namijenjena poslovnim korisnicima, privrednim subjektima i posjetiocima, a u manjem dijelu stanovnicima koji žive u ovom dijelu grada.

Na ovom lokalitetu biće omogućeno potencijalnim investitorima da, ako žele, apliciraju za izgradnju podzemne garaže sa dodatnom podzemnom etažom koja bi bila u vlasništvu investitora, sa etažiranjem i adekvatnim odvajanjem vlasništva od dijela garaže koji će biti vraćen gradu u vlasništvo nakon isteka ugovornog aranžmana.

Podzemna garaža je predviđena neposredno uz novu zgradu Gradske vijećnice, a nakon izgradnje podzemne garaže potrebno je urediti trg koji će se nalaziti na krovu garaže.

Karakteristike podzemne garaže su:

  • Vanjske dimenzije garaže: 93.01 m x 53.06 m
  • Broj etaža: tri podzemne etaže
  • Ukupna bruto površina garaže: 12.950 m2
  • Broj garažnih mjesta: 315 mjesta

Druga lokacija na kojoj je predviđena izgradnja podzemne garaže je Trg Alije Izetbegovića, ispod zelene parkovske površine, ispred stambenog bloka zgrada poznatih pod imenom “Kineski zid”.

Ovaj lokalitet je u središtu centra grada, u središtu pješačke zone, a oko ovog lokaliteta nalaze se objekti poslovne i administrativne namjene, te veliki broj stambenih objekata sa dosta stambenih jedinica (centralna pješačka zona, spomenik Kameni spavač, muzej, sinagoga, tržnica, Stara čarsija, multifunkcionalno kino, sjedište muftiluka, javna preduzeća, najveći broj ugostiteljskih, trgovačkih i uslužnih funkcija grada, “kineski zid” sa cca 1.000 stanova, veliki broj stambenih objekata u okolnim objektima koji gravitiraju ovom dijelu grada (Pišče, Mokušnice, Jalija, Talića brdo, Centar I), pa će stoga podzemna garaža, obzirom na svoj veliki kapacitet, manjim dijelom biti namijenjena poslovnim korisnicima, privrednim subjektima i posjetiocima, a u većem dijelu stanovnicima koji žive u ovom dijelu grada.

Podzemna garaža je predviđena neposredno u blizini stambenog kompleksa “kineski zid”, a nakon izgradnje podzemne garaže potrebno je urediti zelenu parkovsku površinu s planiranom vegetacijom koja se nalazi na krovu garaže.

Karakteristike podzemne garaže:

  • Vanjske dimenzije garaže: 144,75 m x 82,30m
  • Broj etaža: četiri podzemne etaže i peta nepotpuna etaža
  • Ukupna bruto površina garaže: 41.430 m2
  • Broj garažnih mjesta: 1.295 mjesta

Treća lokacija na kojoj je predviđena izgradnja podzemne garaže je lokalitet između stambenih objekata, uz zgradu vrtića, na lokalitetu gdje se nalazi sportski teren.

Ovaj lokalitet je u središtu velikog stambenog naselja gdje je potreba za parkiranjem najveća potreba stanovnika i gdje zbog nedostatka parking prostora sve pješačke staze su zakrčene osobnim vozilima. Stoga je potrebno postojeću lokaciju maksimalno iskoristiti za što veći broj parking mjesta.

Prijedlog je da se na lokalitetu uradi parking prostor na postojećem terenu koji će biti natkriven, jer će se iznad dijela parking prostora (35,70 m x 31,60 m) uraditi novi sportski teren i manji dio parkinga (16,00 m x 57,00 m), uz dodatnu izgradnju jedne podzemne etaže, koja će biti djelomično ukopana, cca 2/3 visine, da bi se maksimalno iskoristio potencijal ove lokacije. Da bi se omogućila izgradnja dodatne etaže na ovoj lokaciji bit će potrebno izvršiti dopunu prostorno planske dokumentacije. Ova garaža će u najmanjoj mjeri biti namijenjena poslovnim korisnicima, a u najvećem dijelu će biti namijenjena stanovnicima koji žive u ovom dijelu grada.

Karakteristike podzemne garaže:

  1. Vanjske dimenzije garaže: 35,70 m x 31,60 m + 16,00 m x 57,00 m
  2. Broj etaža: jedna prizemna (100 PM), dio nadzemne (50 PM) i jedna
  3. podzemna etaža (100 PM)
  4. Ukupna bruto površina garaže: 5.500 m2
  5. Broj garažnih mjesta: 250 mjesta

lako postoji velika potreba za izgradnjom podzemnih garaža, u Zenici još nije izgrađena niti jedna podzemna garaža, stoga je procjena visine investicije za izgradnju podzemnih garaža napravljena na osnovu analize tržišnih cijena, na osnovu procjene koštanja izgradnje 1m2 stambenog prostora, na osnovu analize prodajne cijene podzemnih garažnih mjesta, na osnovu cijene izgradnje 1m2 podzemnih garaža u okruženju, piše Zenit.ba

Procjena investicije za izgradnju podzemnih garaža:

  • Podzemna garaža Trg BiH 9.000.000 KM
  • Podzemna garaža Trg Alija Izetbegović 23.000.000 KM
  • Garaža ispod sportskog igrališta u naselju Mokušnice 3.000.000 KM

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije