I zdravlje u bankama na kredit

07.02.2013. 13:44 / Izvor: Fena
I zdravlje u bankama na kredit

Kreditom do zdravlja ili ozdravljenja je moto banaka koje su prije godinu dana počele pomagati klijentima da na rate otplaćuju skupe zdravstvene usluge.

Kreditom do zdravlja ili ozdravljenja je moto banaka koje su prije godinu dana počele pomagati klijentima da na rate otplaćuju skupe zdravstvene usluge. Agencija FENA je istražila da li banke u BiH nude takve kredite. U susjednoj Srbiji nekoliko banaka su uvele tzv. zdravstvene kredite za pohranjivanje matičnih ćelija, vještačku oplodnju, stomatološke usluge.

U izjavi za Agenciju FENA u Raiffeisen banci BiH rekli su da daju kredit za čuvanje matičnih ćelija. Ovaj kredit je moguće realizovati za kreditiranje čuvanja matičnih ćelija posredstvom kompanija Cryo Save Group - Family Plus, Medimpex, doo Cord IPS doo i LEDENAC stem cell banking. "Kredit se daje na sedam godina otplate, uz kamatnu stopu od 7,99 posto (9,53 EKS). Instrumenti obezbjeđenja kredita su administrativna zabrana i dvije mjenice, a kao dodatni instrumenti su riziko životno osiguranje, te jemac za iznose preko 5.000 KM. Alternativni instrument obezbjeđenja je životno osiguranje sa štednom komponentom kod Uniqa osiguranja", rekao je Feni Emir Jildizlar, viši stručni saradnik za odnose s javnošću Raiffeisen bank dd BiH.

Intesa Sanpaolo banka u Srbiji je među prvima uvela tzv. zdravstveni kredit, dok u BiH Intesa Sanpaolo banka nema posebno kreirane kredite za te namjene."Nenamjenski krediti Intesa Sanpaolo banke mogu biti korišteni i u te svrhe. Također ova banka omogućava klijentima preko debitne Inspire kartice plaćanje na rate u određenim zdravstvenim ustanovama među kojima su stomatološke ordinacije, apoteke i specijalizirane prodavnice medicinskih pomagala", rekla je za Agenciju FENA Suzana Ćerimagić iz Direkcija za marketing, korporativne komunikacije i PR Intesa Sanpaolo banke BiH.

Ni u ponudi Hypo Alpe-Adria-Bank d.d. nema tzv. zdravstvenih kredita, pa preporučuju klijentima da za zdravstvene usluge mogu koristiti nenamjenske kredite.

"Kako je riječ o nenamjenskim kreditima, klijenti su ih u mogućnosti realizirati za financiranje pohranjivanja matičnih ćelija ili neke druge zdravstvene usluge", rekla je u izjavi za Agenciju FENA Ana Jurković iz Odjela marketinga i korporativnih komunikacija Hypo Alpe-Adria-Bank d.d. Zdravlje je odavno privilegija bogatih. Siromašni su prinuđeni da za skupa liječenja traže humanitarnu pomoć, a mediji često objavljuju takve apele za liječenje djece u inostranstvu. Zaposleni i kreditno solventni zdravstvene usluge mogu realizirati na rate.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital