Tuzlanski kanton traži banku za subvencioniranu kreditnu liniju

12.11.2019. 09:42 / Izvor: Akta.ba
Tuzlanski kanton traži banku za subvencioniranu kreditnu liniju

Vlada Tuzlanskog kantona obezbijedila je sredstva za subvencioniranje kamatne stope u Budžetu TK za 2019. godinu.

Tuzlanski kanton u potrazi je za bankom s kojom će realizirati plasman kreditne linije uz subvencioniranje dijela kamatne stope iz sredstava Budžeta za 2019. godinu privrednim subjektima sa područja ovog kantona. 

Kako se navodi u objavljenom javnom pozivu, planirano je plasiranje kreditne linije uz subvencioniranje dijela kamatne stope u visini od 3% privrednim subjektima sa područja Tuzlanskog kantona, s ciljem pokretanja ili unapređenja poslovne aktivnosti. 

Vlada Tuzlanskog kantona obezbijedila je sredstva za subvencioniranje kamatne stope u Budžetu TK za 2019. godinu sa Escrow računa u ukupnom iznosu od 1.000.000,00 KM, dok će izabrana Banka biti u obavezi obezbijediti kreditna sredstva privrednim subjektima. 

Ponuđena kreditna linija treba da obuhvata namjenske kredite za stalna i obrtna sredstva (stalna minimalno 70 posto a obrtna maksimalno 30 posto), uz mogućenost i drugačijeg omjera, po odobrenju Ministarstva. 

Najviši iznos po korisniku ne može biti veći od dva miliona KM, dok maksimalni rok otplate kredita ne može biti niži od 36 mjeseci.

Sredstva iz Budžeta Tuzlanskog kantona za 2019. godinu namijenjena za subvencioniranje kamatne stope privrednim subjektima, ne mogu se dodijeliti kao poticajna sredstva za sljedeće djelatnosti: ugostiteljska, proizvodnja oružja i vojne opreme, proizvodnja duhanskih proizvoda i alkoholnih pića, primarnu poljoprivredu izuzev prerađivačke djelatnosti, otvaranje kasina i drugih igara na sreću, te registrovanu djelatnost koju privredni subjekti obavljaju unutar Područja G - Trgovina na veliko i na malo; popravak motornih vozila prema Klasifikaciji djelatnosti KD BiH 2010 ("Službeni glasnik BiH", broj 47/10) osim u slučaju da privredni subjekt iz ovog područja djelatnosti obavlja i proizvodno - uslužnu djelatnost te će odobrena kreditna sredstva koristiti za te namjene.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital