BBI banka i Mastercard: Povećan limit za beskontaktna plaćanja na 60 KM

Kapital / BANKARSTVO

BBI banka i Mastercard: Povećan limit za beskontaktna plaćanja na 60 KM

U prethodnom periodu korisnici i trgovci su u prepoznali i usvojili beskontaktna plaćanja kao sigurniji.

14.04.2020. 08:20 / Izvor: Akta.ba

Mastercard je povećao limit za beskontaktne transakcije realizirane na POS terminalima u Bosni i Hercegovini sa trenutnih 30 na 60 KM. Korisnici svih BBI Mastercard kartica od 15. aprila ove godine će moći obaviti beskontaktno plaćanje prilikom kupovine do 60 KM bez potrebe unosa PIN-a, saopćeno je iz BBI banke.

To je moguće obaviti na prodajnim mjestima koja imaju sisteme za beskontaktno plaćanje. BBI banka u svojoj ponudi ima BBI Mastercard Debit, BBI  Mastercard Gold Debit i BBI Business Mastercard beskontaktne kartice koje koriste najnoviju tehnologiju za plaćanje i omogućavaju klijentima beskontaktno plaćanje.

U prethodnom periodu korisnici i trgovci su u prepoznali i usvojili beskontaktna plaćanja kao sigurniji, jednostavniji i brži način plaćanja, pa danas 77 posto kartica na tržištu ima mogućnost beskontaktnog plaćanja, dok beskontaktne transakcije čine 58 posto svih transakcija.

BBI Mastercard kartice omogućavaju klijentima brzo i sigurno plaćanje. Dovoljno je samo da klijent prisloni svoju beskontaktnu karticu na čitač, kada  se upali zeleno svjetlo i začuje zvučni signal, plaćanje je prihvaćeno. Od 15.aprila za iznose do 60 KM dovoljno je samo prisloniti karticu na čitač.  Za iznose veće od 60 KM potrebno je prisloniti karticu na čitač i unijeti PIN.

Ukoliko prodajno mjesto nema mogućnost beskontaktnog plaćanja,  beskontaktna kartica koristi se provlačenjem na blagajni kao standardna Mastercard kartica.

"Osim što na ovaj način izbjegavate nepotrebne kontakte, u ovo vrijeme, beskontaktna plaćanja su sigurna jer kartica ili uređaj nikada ne idu iz ruke klijenta, čime se smanjuje rizik od gubitka i krađe podataka s kartice. Štoviše, neovisno o tome koliko puta dodirnete POS uređaj, transakcija će se provesti samo jednom", navode iz BBI banke.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital