BDP u BiH će biti smanjen za šest posto u 2020. godini

29.08.2020. 09:24 / Izvor: Akta.ba
BDP u BiH će biti smanjen za šest posto u 2020. godini

Predviđa se da će neto opšti dug vlade Bosne i Hercegovine do kraja 2020. iznositi 31 posto BDP-a, što ostavlja prostor za manevar na fiskalnoj strani.

Međunarodna rejting agencija Standard and Poor's (S&P) potvrdila je kreditni rejting Bosne i Hercegovine, koji glasi "B" sa stabilnim izgledima.

U izvještaju ove rejting agencije za Bosnu i Hercegovinu, navodi se da će globalna pandemija COVID -19 uticati na ekonomiju Bosne i Hercegovine.

Analitičari predviđaju da će realni BDP biti smanjen za šest posto u 2020. godini, te da može doći do pogoršanja fiskalnog i platnog bilansa.

Ipak, predviđa se da će neto opšti dug vlade Bosne i Hercegovine do kraja 2020. iznositi 31 posto BDP-a, što ostavlja prostor za manevar na fiskalnoj strani.

Obrazlažući stabilne izglede kreditnog rejtinga, analitičari ističu da stabilni izgledi balansiraju rizike povezane s efektima COVID-19 na bosanskohercegovačku ekonomiju i na fiskalne i vanjske vrijednosti tokom sljedećih dvanaest mjeseci s uzlaznim potencijalom koji dolazi iz provedbe strukturnih reformi i iz očekivanja snažnijeg  ekonomskog rasta nakon 2020. godine

Prema navodima analitičara S&P, kreditni rejting Bosne i Hercegovine može biti povećan ukoliko dođe do unapređenja na polju domaće politike, sa manje konfrontacija i više konsenzusa, koja bi bila više orijentisana na promociju ekonomskog rasta i strukturnih reformi.

Također, kreditni rejting može biti povećan u slučaju ostvarenja snažnijeg ekonomskog rasta nakon 2020. godine.

S druge strane, do smanjenja kreditnog rejtinga može doći ukoliko ekonomski i budžetski troškovi pandemije budu veći nego što se trenutno predviđa i ako, u hipotetičkom scenariju, stabilnost domaćeg finansijskog sistema znatno oslabi u slučaju dugotrajnog pogoršanja kvaliteta aktive i trajne konverzije depozita u devize.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital