Addiko Bank i Razvojna banka FBiH partneri u jednostavnijem finansiranju

07.10.2020. 14:23 / Izvor: Akta.ba
Addiko Bank i Razvojna banka FBiH partneri u jednostavnijem finansiranju

Addiko Bank d.d. Sarajevo i Razvojna banka Federacije BiH potpisale su ugovor o poslovnoj saradnji.

Addiko Bank d.d. Sarajevo i Razvojna banka Federacije BiH potpisale su ugovor o poslovnoj saradnji, kojim je regulisano učešće Banke u kreditno-garantnim programima Garancijskog fonda s ciljem provođenja pomoći Vlade Federacije BiH privrednicima i obrtnicima od negativnih efekata pandemije COVID-19.

Razvojna banka FBiH će, uime Federacije BiH, izdavati garancije Garancijskog fonda Addiko banci i drugim komercijalnim bankama, kao instrument obezbjeđenja 50 posto glavnice kredita koji Banka odobri svom klijentu.

"Zadovoljstvo mi je što smo u prilici podržati privrednike i na ovaj način, a ova saradnja jasno ilustruje naše dalje zalaganje za osnaživanje kreditnog potencijala pravnih lica i poboljšanje uslova za održivi razvoj privrede i zapošljavanje", istakla je predsjednica Uprave Addiko Bank d.d. Sarajevo Sanela Pašić.

S obzirom na to da je ukupna finansijska korist Garancijskog fonda na krajnjem korisniku, v.d. predsjednika Uprave Razvojne banke Federacije BiH Semir Fejzić uvjeren je da će se ovaj instrument Vlade Federacije BiH pokazati kao veoma efikasan i od pomoći privrednicima i obrtnicima u otežanim okolnostima rada zbog pandemije.

"Kroz ovaj instrument Vlada Federacije BiH je prepoznala stvarnu potrebu privrednika jer, pored finansijske pomoći (povoljni uslovi kredita), privrednicima kroz garancije Garancijskog fonda Federacija BiH garantuje za kreditna zaduženja", rekao je Fejzić. 

Od marta ove godine Addiko Bank je implementirala i organizovala niz aktivnosti umjerenih ka ublažavanju negativnih efekata pandemije, uključujući pomoć zajednici, olakšice za klijente, ali i preduzimanje epidemioloških mjera radi maksimalne zaštite zaposlenika i klijenata. Sa veoma snažnom kapitalnom bazom i izvorima finansiranja, Addiko Bank nastavlja sklapati nova partnerstva u cilju prevazilaženja krize, navedeno je u saopćenju Addiko Bank d.d.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital