Raiffeisen banka i EBRD predstavili program: Za poduzetnice u BiH 2 mil. eura

11.11.2020. 14:32 / Izvor: Akta.ba
Raiffeisen banka i EBRD predstavili program: Za poduzetnice u BiH 2 mil. eura

Panelisti događaja su kazali da je ovo posebno značajno u kontekstu ekonomskog utjecaja pandemije koronavirusa koja je imala efekt na brojna mala preduzeća u Bosni i Hercegovini.

U organizaciji Raiffeisen banke i Europske banke za obnovu i razvoj EBRD danas je putem on-line događaja prezentirana kreditna linija namjenjena ženama poduzetnicama u iznosu od 2 miliona eura.

Ova sredstva iz programa "Žene u biznisu“ namijenjena su za kreditiranje mikro, malih i srednjih kompanija koje vode žene poduzetnice, a na ovaj način im se omogućava pristup finansijskim sredstvima koji za ovaj segment klijenata vrlo često predstavlja izazov.

Panelisti događaja su kazali da je ovo posebno značajno u kontekstu ekonomskog utjecaja pandemije koronavirusa koja je imala efekt na brojna mala preduzeća u Bosni i Hercegovini.

Edin Hrnjica, direktor Razvoja i podrške za srednja i mala preduzeća Raiffeisen banke naglasio je da će ova kreditna linija od 2 miliona eura omogućiti da osnaže i daju podršku kompanijama čiji su vlasnici ili vodeći rukovodioci žene što odražava i njihovu strategiju održivosti da budu podjednako fer partner svim svojim klijentima.

"Sredstva će biti iskorištena za finansiranje trajnog obrtnog kapitala do 3 godine, te za investicijske kredite do 5 godina. Ono što je posebno zanimljivo u ovom programu kreditiranja jest da je kamatna stopa fiksna i ona će se kretati od 4.25. posto. Fiksna stopa će omogućiti da poduzetnice budu sigurne nezavisno od tržišta, da neće dolaziti o promjena koje će uticati na njihovo poslovanje“, kazao je Hrnjica.

Na projekat se mogu prijaviti poduzetnice iz cijele BiH bez ograničenja. Vrijednost finansiranja je od 4.000 KM do 10.000 KM.

Hrnjica se osvrnuo i na kolaterale koji će biti potrebni jedino kod investicijskih kredita, najčešće u obliku hipoteke na nekretnine.

DODATNE POGODNOSTI ZA PODUZETNICE

Dodatne pogodnosti koje poduzetnice mogu ostvariti korištenjem ovih kredita su webinari i edukacija kako bi dobile korisne informacije po pitanju poslovanja.

Ovaj EBRD program "Žene u biznisu“ ima za cilj osloboditi potencijal ženskog preduzetništva tako što obezbjeđuje pristup finansijskim sredstvima i znanju neophodnom za rast njihovog poslovanja.

Jedan od ciljeva je veće učešće žena u ekonomiji i prevazilaženje spolnih razlika su pretpostavke za povećanje napretka zemlje te za inkluzivnije, pravednije i pravičnije društvo.

Gojko Vučinić bankarski ekspert i konsultant na ovom projektu ispred Frankfurtske škole finansija i menadžmenta  kazao je kako je ovaj program nastao iz potrebe da se premoste prepreke iz segmenta rodne ravnopravnosti. Rodna ravnopravnost je sastavni dio EBRD posvećenosti podršci održivom razvoju a on podrazumjeva osnaživanje, socijalnu podršku i očuvanje životne sredine.

"Prvi ciljevi pilot projekta bili su da se premoste nejednakosti. Napravljena je i analiza za Zapadni balkan koliko ovakvi programi utiču na razvoj poslovanja, gdje se pokazalo da 96 posto ispitanica, poduzetnica je imalo ostvaren rast prihoda a trećina je imala od 26 do 50 posto rasta. Tu je još zabilježen i porast zaposlenih oko 94 posto, a stvoreno je 2.886 radnih mjesta", kazao je Vučinić.

U okviru projekta razvijena je i posebna aplikacija za Žene u biznisu Business lens koja nudi razne informacije koje su im potrebne za njihov razvoj. Tu su razne pravne pomoći, edukacije, seminari, savjeti, informacije i slično.

"Aplikacija pruža mnoštvo mogućnosti, jedna od njih je i da  kroz online konsultatnta u malom, poduzetnica odgovori na nekoliko pitanja iz sedam različitih oblasti, nakon čega dobije automatsku analizu svog trenutnog Business lens izvještaja – detaljnu analizu, pregled sopstvenih rezultata po ključnim oblastima. U okviru izvještaja navedena su i poređenja ali i prijedlozi za napredak“, pojasnio je Vučinić.

FINANSIJSKA I SAVJETODAVNA PODRŠKA

Martina Rotim, savjetnica za mala i srednja preduzeća u EBRD-u kazala je da se kroz njihove analize pokazalo, da nakon godinu dana korištenja usluga, 99 posto preduzeća pokazuje napredak sve zahvaljujući njihovim projektima i programima koje nude klijentima. Ono što je naglasila jeste da EBRD promovira preduzeća koja vode žene kroz novi pristup.

"Ženski biznisu su četo manji i banke im traže veći kolateral, dok je vlasništvo nad imovinom za žene još uvijek rijetkost, to su samo neki od problema sa kojima se poduzetnice susreću. Tu je svakako još uvijek nedovoljna razvijena svijest o jednakosti spolova. Zbog svih navedenih razloga drago mi je da naš program donosi promjene u ovom dijelu poslovanja“, kazala je Rotim.

U svom izlaganju pojasnila je da su do sada osigurali stručnu podršku za 236 preduzeća koja su u vlasništvu žena. Ono što oni još nude su i prilike za umrežavanje, radionice razvoja poduzetničkih vještina, poslovno savjetovanje i drugo.

Podsjetila je da trenutno sa 80 posto neto vrijednosti projekta podržavaju ženske biznise, a da je vrijednost njihovog doprinosa za svajetodavne projekte do 10.000 eura. S obzirom da im je u cilj da ostvare dugoročnu saradnju vrijednosti se mogu i prilagođavati zavisno od projekta i njegovog značaja.

Kredit se odobrava u sklopu EBRD-ovog segmenta za Zapadni Balkan i to u okviru programa "Žene u biznisu“, koji predstavlja kombinaciju savjetodavnih usluga i kreditnih linija posredstvom lokalnih partnerskih banaka.

Riječ je o ponudi koja uključuje edukaciju, podučavanje te razmjenu znanja.

Do danas je kroz ovaj program obezbijeđeno više od 500 miliona eura u 18 zemalja u kojima EBRD investira - od Maroka i Egipta do Zapadnog Balkana, Istočne Evrope, Kazahstana i Tadžikistana, te Turske i Kavkaza.

U Bosni i Hercegovini, EBRD je vodeći investitor sa više od 2,6 milijardi eura uloženih do danas u 183 projekta širom zemlje. Ova banka se fokusira na širenje lokalnog privatnog sektora, promovisanje regionalne i međunarodne integracije i održive upotrebe resursa.

I.R.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital