Disitribucija covid vakcina: Svjetska banka obezbjeđuje 12 milijardi USD za zemlje u razvoju

19.03.2021. 12:49 / Izvor: Akta.ba
Disitribucija covid vakcina: Svjetska banka obezbjeđuje 12 milijardi USD za zemlje u razvoju

Procjena koju su uradili Svjetska banka i partneri daje uvid u spremnost kod više od 120 država za bezbjednu distribuciju vakcina.

Kako se zemlje pripremaju za sprovođenje najveće kampanje vakcinacije u istoriji, Svjetska banka je radila sa vladama, Svjetskom zdravstvenom organizacijom, UNICEF, Globalnim fondom i GAVI na procjeni spremnosti zemalja za bezbjednu distribuciju vakcina protiv COVID-19 u 128 država sa niskim i srednjim nivoom dohotka.

Rezultati pokazuju da nivoi dohotka i ostali ekonomski indikatori imaju slabu korelaciju sa pripravnošću za vakcinaciju. Izvještaj je fokusiran na deset ključnih indikatora, uključujući između ostalog lance snabdijevanja i logistiku, definisanje prioritetnih grupa stanovništva, budžetiranje, obuku zdavstvenih radnika i nadzor nad bezbjednošću.

Početni nalazi ukazuju da je 85% zemalja koje su učestvovale u procjenama izradilo nacionalne planove vakcinacije i da 68% imaju uspostavljene mjere koje se odnose na bezbjednost, uključujući sisteme za izvještavanje o neželjenim reakcijama na vakcine.

Međutim, samo 30% njih je izradilo potrebne planove za obuku velikog broja lica koja vrše vakcinacije, a samo 27% je napravilo strategije za društvenu mobilizaciju i angažovanje javnosti kako bi se ljudi ohrabrili da se vakcinišu.

S obzirom na neodlučnost u pogledu vakcinacije koja zabrinjava, hitno su potrebne strategije za izgradnju povjerenja, prihvatanje i zahtjevanje vakcinacije. Zemlje koje su pogođene konfliktima i koje se nalaze u teškim situacijama (37 od 128 zemalja) su ocijenjene nižom ocjenom u odnosu na druge zemlje po skoro svim indikatorima.

"Brojne zemlje u razvoju su usred priprema agresivnih planova za sprovođenje vakcinacije protiv COVID-19", rekla je Mamta Murthi, potpredsjednica za ljudski razvoj u Svjetskoj banci.  „Dok je većina zemalja dovoljno dobro pripremljena da počne sa imunizacijom svog stanovništva, i dalje postoje značajne razlike koje se moraju hitno rješavati da bi sprovođenje sveobuhvatne i masovne vakcinacije uspjelo.

Svjetska banka obezbjeđuje 12 milijardi USD da bi zemlje u razvoju kupile i distribuirale vakcine protiv COVID-19, za testiranje i liječenje i za jačanje zdravstvenih sistema i sistema za vakcinaciju kako bi se osiguralo da vakcine dođu do onih kojima su potrebne.

Naši programi vakcinacije će u kratkom roku doći do preko 40 zemalja, na koji se odnosi 3 milijarde od 12 milijardi USD koji su na raspolaganju. Procjena spremnosti će obezbijediti ulazne informacije za naše projekte i pomoći vladama i zdravstvenim radnicima da bolje razumiju i upravljaju kompleksnim zadatkom vakcinacije velikog broja odraslog stanovništva u vrlo kratkim vremenskim rokovima.

Procjena je takođe pokazala da:

  • Iako kod zemalja postoje nedostaci u pogledu spremnosti, većina zemalja se dovoljno dobro pripremila kada su u pitanju najvažnije oblasti da bi mogli da počnu sa imunizacijom čim dobiju vakcine;
  • Postojanje nacionalnih sistema za sprovođenje imunizacije djece koji dobro funkcionišu nije snažan preduslov koji može da predvidi spremnost zemlje za sprovođenje vakcinacije odraslih, kao što su vakcine protiv COVID-19;
  • Slaba korelacija između BDP-a i spremnosti ukazuje na to da ne znači da su zemlje sa razvijenijim ekonomijama bolje pripremljene za programe masovne vakcinacije;
  • Distribucija vakcina protiv COVID-19 je prilika da se kreiraju održivi, ekološki prihvatljivi hladni lanci koji bi se mogli koristiti dugo nakon trenutne krize.

Pravičan, širok i brz pristup djelotvornim i bezbjednim vakcinama protiv COVID-19, naročito u siromašnim zemljama je od vitalnog značaja za spašavanje života i snaženje globalnog ekonomskog oporavka. Tek onda kada se pandemija obuzda u svim zemljama, tada će svaka zemlja biti sigurna od ponovnog izbijanja i biti u mogućnosti da fokusira sve svoje napore na prevazilaženje najdublje globalne recesije u posljednih osam decenija, navodi se u saopćenju Svjetske banke BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital