Udobnost plaćanja bez kompromisa sa vrhunskim standardima sigurnosti Mastercard kartica

06.12.2021. 10:47 / Izvor: Akta.ba
Online plaćanje

Kako se bliže praznici i zimska sezona odmora, učestalije su i kupovine, a vaš najbolji saveznik u tome je Mastercard kartica.

Kako se bliže praznici i zimska sezona odmora, učestalije su i kupovine, a vaš najbolji saveznik u tome je Mastercard kartica. Bilo da ste se odlučili na beskontaktna plaćanja u supermarketu ili drogeriji, ili kupujete online iz udobnosti svog doma, uvijek želite da iskustvo kupovine i plaćanja bude automatizovana radnja koja vam neće zadavati glavobolje nego će vam uštediti vrijeme. Na tom mjestu upravo se susreću udobnost i sigurnost!

Korisnici su nekada opterećeni dok kupuju, strahuju od krađe podataka i novca sa njihovih računa i zbog toga kupovinu ne doživljavaju kao užitak i nešto što se obavlja bez „pola muke“.  Mastercard kao lider na polju digitalnih plaćanja svim korisnicima kartica osigurava moderne i efikasne sisteme sa visokim sigurnosnim standardima kako bi svaka transakcija bila u službi besprijekornog korisničkog iskustva bilo da se radi o online kupovini, kupovini mobilnim telefonom ili o kupovini u fizičkom okruženju.

U novom digitalnom svijetu kupci, ali i trgovci ne mogu biti dovoljno oprezni – zato Mastercard i partneri stalno rade na unaprjeđivanju digitalnih rješenja i vrhunskim bezbjednosnim procesim konstantno pokušavaju postavljati trendove na tržištu kako bi korisnici dobili najbolja moguća iskustva. Jaka provjera autentičnosti kupca (SCA) štiti online plaćanja od zloupotreba i prevare, koristeći naprednu tehnologiju da identifikuje kupca kroz dvofaktorsku autentifikaciju, u kojoj korisnici moraju da dokažu svoj identite na dva od tri načina: nečim što jesu – biometrijska autentifikacija, nečim što imaju – tokeni i SMS poruke ili nečim što znaju - lozinke.

Mastercard Identity Check™ i Mastercard SecureCode su rješenja u sklopu SCA koja su vidovi zaštite sa kojima se potrošači susreću dok obavljaju kupovinu. To su napredne metode i primenjuje se za potvrđivanje identiteta korisnika. Ova tehnologija Mastercard online plaćanja čini sigurnijim i jednostavnijim - u bilo koje vrijeme, na bilo kom uređaju, te stoga pruža bolje online platno iskustvo za korisnike. Mastercard ID Check™ osigurava da, bez obzira gdje se online kupovina dešava, samo autorizovana osoba (vlasnik kartice) može odobriti kupovinu. Na ovaj način se sprječava da ukradenu ili izgubljenu karticu koristi neovlaštena osoba. EMV 3DS tehnologija predstavlja evoluciju trenutnog interfejsa za autentifikaciju u novi standard za čitavu industriju koji podržava nove metode plaćanja, kao što su mobilna i plaćanja unutar aplikacija ili mobilnih novčanika, te podržava i dodatne pogodnosti za korisnike, kao što su credential-on-file (COF) rješenja.

Primjena credentials-on-file (COF) rješenja za plaćanja koja se obavljaju na internetu ili iz aplikacije usklađena su sa digitalnim karakterom savremenog potrošača i služi za dodatnu pogodnost kod ponavljajućih plaćanja kao što su plaćanje računa ili recimo na servisima za dostavu hrane. Za COF plaćanja, proces registracije je jednostavan: korisnici jednostavno, samo jednom unesu podatke o svojoj Mastercard kartici u aplikaciju koji se zatim tokenizuju i postaju spremni za korištenje kad god su korisniku potrebni, bez komplikacija i potrebe za dodatnim unosima prilikom plaćanja. Podaci koji se čuvaju u enkriptovanom obliku kod trgovca uključuju: primarni broj računa, ime korisnika kartice, i datum isteka kartice – odnosno, podatke koji su vidljivi na samoj plastičnoj kartici. Podaci se čuvaju u skladu sa PCI DSS standardima globalne platne industrije, po kojima su platni sistemi trgovaca podložni redovnim provjerama i ažuriranjima sistema. Osjetljivi podaci kao što su PIN, CVC2 i Mastercard SecureCode kod se nikada ne čuvaju.

Mastercard čini sve kako bi korisnički identitet i korisnički lični podaci ostali neugroženi i zaštićeni, zato budite bezbijedni kada obavljate kupovinu, te provedite praznične dane i zimski odmor opušteno i bez briga jer vas isti bezbjednosni i sigurnosni procesi štite prilikom online kupovine, kao i na fizičkim mjestima prodaje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital