Subvencioniranje kamate za privrednike Općine Novi grad

17.12.2021. 15:33 / Izvor: Akta.ba
Subvencioniranje kamate za privrednike Općine Novi grad

Sberbank BH i Općina Novi Grad Sarajevo potpisale su ugovor kojim će Banka obezbijediti sredstva u iznosu do 20.000.000,00 KM.

Sberbank BH i Općina Novi Grad Sarajevo potpisale su ugovor kojim će Banka obezbijediti sredstva u iznosu do 20.000.000,00 KM, dok će Općina Novi Grad Sarajevo subvencionirati kamatne stope. 

Sberbank BH će u skladu sa vlastitim procedurama i iz svojih sredstava odobravati finansiranja za obrtna sredstva i investicije, privrednim društvima i poduzetnicima čije se sjedište nalazi na području općine Novi Grad Sarajevo, uz ispunjenje posebnih uslova navedenih u ovom Ugovoru. Istovremeno obaveza Općine je da izvrši vraćanje uplaćene kamatne stope Korisnicima sredstava posredstvom Banke, a kojima finansiranje bude odobreno u skladu sa aktima i pravilima Banke, a po ispunjenju uslova definisanih ovim Ugovorom.

"Naša dugoročna strategija posebnu pažnju posvećuje upravo održivom razvoju. Svjesni smo da bez malih i srednjih preduzeća nema ekonomskog prosperiteta. Ovaj program sa općinom Novi Grad daje konkretnu i praktičnu pomoć privrednim subjektima koji posluju na području ove općine, i drago mi je da smo partner takvog programa", izjavio je Jasmin Spahić, predsjednik Uprave Sberbank BH.

Pravo na subvencioniranje kamatne stope mogu ostvariti subjekti male privrede sa jasno utvrđenom namjenom korištenja sredstava, posluju likvidno i zadovoljavajućeg su boniteta, te trajno obavljaju zakonom dozvoljene djelatnosti radi ostvarivanja dohotka odnosno dobiti na način koji je propisano Zakonom o poticaju razvoja male privrede.

Maksimalni iznos kredita je do 500.000,00 KM na rok otplate do maksimalno tri godine uz mogućnost korištenja grace perioda do 6 mjeseci, a koji je uključen u rok kredita.

Sberbank BH je snažno opredjeljena da bude pouzdan partner svojim klijentima. Detaljan javni poziv biće objavljen u dnevnim novinama i na stranici Banke sberbank.ba. 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital