Evropska banka za obnovu i razvoj osigurala 2,8 milijardi eura tokom 25 godina u BiH

28.01.2022. 07:45 / Izvor: Akta.ba
Eure

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) je u 2021. godini osigurala više od 140 miliona eura za projekte u Bosni i Hercegovini.

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) je u 2021. godini osigurala više od 140 miliona eura za projekte u Bosni i Hercegovini, prateću infrastrukturu, finansijski sektor i preduzeća u realnoj ekonomiji, pokazuju konačni rezultati Banke za ovu godinu.

EBRD je nedavno obilježio svoju 25. godišnjicu u Bosni i Hercegovini, podsjećaju u saopćenju.

Tokom četvrt vijeka uspješne saradnje, uložila je više od 2,83 milijarde eura u 200 projekata koji su pomogli rekonstrukciju i modernizaciju zemlje.

Prva investicija Banke u Bosni i Hercegovini, nakon završetka rata 1996. godine, bila je podrška hitnoj rekonstrukciji elektroenergetske i telekomunikacione mreže. Još jedan rani fokus EBRD-a bio je obnavljanje stabilnosti u bankarskom sektoru.

Zatim je u decembru 1996. EBRD odobrila ulaganje u kapital Hrvatske banke Mostar, sada dio Unicredit Grupe. Danas EBRD proširuje kreditne linije lokalnim bankama za dalje kreditiranje malih i srednjih preduzeća (MSP) i domaćinstava, te finansira preduzeća i općine.

Ušavši u 2022. godinu sa nizom projekata, EBRD je spremna povećati svoju podršku javnoj infrastrukturi Bosne i Hercegovine, gdje su važni projekti za poboljšanje javnog prijevoza i kvaliteta vode spremni za početak čim Vlada da potrebna odobrenja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital