Sparkasse Banka uspostavlja jedinstvenu nagradu: Zlatno S za najbolji rad iz ekonomije i bankarstva

14.04.2022. 07:48 / Izvor: Akta.ba
sparkasse

Sparkasse Banka je u partnerstvu sa pet vodećih fakulteta uspostavila nagradu "Zlatno S za najbolji rad iz oblasti ekonomije i bankarstva".

Sparkasse Banka je u partnerstvu sa pet vodećih Ekonomskih fakulteta Univerziteta u Sarajevu, Tuzli, Zenici, Banja Luci i Sveučilišta u Mostaru, uspostavila nagradu "Zlatno S za najbolji rad iz oblasti ekonomije i bankarstva". Za nagradu se do 20.07.2022. mogu prijaviti visoko stručni radovi koji nude empirijski, istraživački ili analitički potkrijepljene prijedloge rješenja za izazove ili bolje korištenje potencijala ekonomije i bankarstva u BiH.

Svoje radove za nagradu mogu prijaviti članovi akademske zajednice, magistranti ili doktoranti ekonomskih fakulteta, menadžeri kompanija u realnom i javnom sektoru, te stručnjaci, analitičari i istraživači iz oblasti ekonomije i bankarstva. Za apliciranje za nagradu je poželjno dostaviti sažetak rada do 08.05.2022. godine, a rok za prijavu kompletnog rada je 20.07.2022. godine.

Radovi trebaju minimalno zadovoljavati kriterije visoko stručnog rada i mogu biti izrađeni namjenski za ovaj program, a mogu se prijaviti i postojeći, publicirani naučno-istraživački radovi iz zadatih oblasti prilagođeni traženoj formi i obimu.  

zlatno s

Sa lijeva na desno: prof. dr.sc. Dejan Mikerević; dr.sc. Amir Softić; prof. dr.sc. Meldina Kokorović-Jukan;  prof. dr.sc. Željko Šain; prof. dr.sc. Dženan Kulović; prof. dr.sc. Igor Živko.

Predsjednik Uprave Sparkasse Bank BiH Amir Softić pojasnio je motiv banke za pokretanje ove jedinstvene nagrade u BiH: "Ovaj projekat proističe iz poslovne filozofije i strateškog cilja Sparkasse grupacije, a to je doprinos kreiranju finansijskog zdravlja u zajednici u kojoj poslujemo. Tako i finansijska inkluzija postaje imperativ u svemu što radimo. Cijeneći uticaj i značaj finansijskog sektora za ekonomiju i razumijevanje poslovnog ciklusa uopće, dobra sinergija između nauke i bankarstva je sada potrebnija više nego ikad. Stoga, kroz ovaj projekat želimo okupiti stručnu, bankarsku i akademsku zajednicu iz cijele BiH, potaći i ohrabriti sve one koji se bave stručnim i istraživačkim radom u oblasti ekonomije i bankarstva, i promovirati ona rješenja koja imaju aplikativnu vrijednost.  Želja nam je da ovu nagradu izgradimo u jedan prepoznatljiv bh.brend i mjesto promocije dobrih rješenja za ovu zemlju, a koja u konačnici mogu doprinijeti kreiranju novih radnih mjesta, opstojnosti i prosperitetu ekonomije BiH". 

Evaluaciju i selekciju pristiglih radova vršit će Komisija sastavljena od renomiranih članova akademske zajednice sa vodećih Ekonomskih fakulteta u BiH: prof. dr.sc. Željko Šain, Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu; prof. dr.sc. Meldina Kokorović-Jukan, Ekonomski fakultet Univerziteta u Tuzli; prof. dr.sc. Igor Živko, Ekonomski fakultet Sveučilišta u Mostaru; prof. dr.sc. Dejan Mikerević, Ekonomski fakultet Univerziteta u Banjoj Luci i prof. dr.sc. Dženan Kulović, Ekonomski fakultet Univerziteta u Zenici. 

Uvaženi profesori su svojim aktivnim angažmanom u Komisiji dali punu podršku ideji projekta -  uspostavljanju dodirne tačke između akademskog, istraživačkog rada i finansijskog, odnosno realnog sektora. 

Radovi će se ocjenjivati po osnovnim kriterijima kvalitete iz stručnog i naučnog aspekta, te primjenjivost i nivoa uticaja na ekonomski boljitak BiH.    
Najbolji rad će biti prezentiran i promoviran na okruglom stolu koji će okupiti renomirane članove stručne i akademske zajednice u BiH, a zavisno od teme, potencijalno i na nekom od Univerziteta ili stručnih skupova u Grazu u Austriji. Također, rad će biti publiciran u saradnji sa Ekonomskim fakultetima te nagrađen materijalnom nagradom u vrijednosti od 3.000KM. 

Detalji o nagradnom programu nalaze se na https://www.sparkasse.ba/bs/press/zlatno_s_

zlatno s

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital