Dolar postao omiljeni izbor investitora

21.10.2022. 11:07 / Izvor: seebiz.eu
dolar

Sudionici financijskih tržišta čekaju na dno i preokret, a vjerojatno ga neće dočekati.

Sudionici financijskih tržišta čekaju na dno i preokret, a vjerojatno ga neće dočekati.

Kapitulaciju tržišta još nismo vidjeli, iako su ovogodišnji padovi prilično žestoki (tehnološki Nasdaq izgubio je više od 30 posto, a pojedine dionice 70 i više posto), ali daleko od dramatičnih. Neki pokazatelji govore da tako žestokog pesimizma na Wall Streetu odavno nije bilo. U tjednu koji je završio 12. listopada, 20,4 posto privatnih ulagača očekivalo je rast cijena dionica u sljedećih šest mjeseci, pokazuju podaci Američke udruge maloprodajnih ulagača. Već 47. put zaredom udio optimističnih ulagača ispod je povijesnog prosjeka (38 posto).

Sličan je sentiment i među američkim menadžerima, napominje Bank of America u mjesečnom istraživanju. Velika većina njih predviđa recesiju i niže korporativne profite u sljedećih 12 mjeseci, a menadžeri su povećali udio gotovinskih pozicija na 6,3 posto, što je najviše od travnja 2001.

Sve u stilu, novac je kralj - "keš je kralj". A zna se koji novac ili valuta: najpopularnija strategija ulaganja i dalje je "long dollar", odnosno duge pozicije na američki dolar (iako 68 posto ispitanika kaže da je dolar trenutno precijenjen), a slijede kratke pozicije ( s kojima se investitori klade na daljnji pad) europskih dionica. Kao najvjerojatniji izvor sljedećeg događaja kreditne krize profesionalni ulagači (u anketi ih je sudjelovalo više od 350) navode europska tržišta državnih obveznica.

Burze su ovog tjedna prilično iznad razine, a jedan od razloga su i ohrabrujuća događanja u Velikoj Britaniji, kojoj je imenovanje Jeremyja Hunta za novog ministra financija i prije svega oproštaj od najavljenih poreznih poticaja donio smirivanje stanja na tržištima obveznica. Britanska vlada je definitivno dobila snažnu lekciju da se ne treba igrati s povjerenjem tržišta jer je situacija odjednom postala dramatična. Traženi prinos na britansku 30-godišnju obveznicu čak je premašio pet posto, nakon što je bio upola manji nego u kolovozu.

Oštar pad cijena obveznica gurnuo je mnoge britanske mirovinske fondove na rub propasti. Likvidnost reguliraju strategijom LDS (liability-driven investments) koja savršeno funkcionira u okruženju iznimno niskih kamata, no kada se priča brzo okrene, problemi su odjednom toliki da je britanska središnja banka morala priskočiti u pomoć .

Prošlog tjedna započela je sezona zarada u trećem tromjesečju u SAD-u. Prve su banke, koje su ponajviše zbog viših kamatnih marži ostvarile veću dobit od očekivane. To se odnosi i na investicijsku banku Goldman Sachs. Dobit je pala 43 posto na 3,07 milijardi dolara (8,25 dolara po dionici), ali to je bilo puno bolje od predviđanja.

Prihodi su pali za 12 posto, na nešto manje od 12 milijardi dolara, zbog značajnog pada početnih javnih prodaja ili IPO-a. Istodobno, prvi čovjek Goldmana, David Solomon, upozorio je sve koji se bave rizičnim poslom da je potrebno biti sve oprezniji jer je na pomolu sve veća volatilnost, a vjerojatno će se i SAD suočiti s recesija. Sličnog je mišljenja prije nekoliko dana bio i Jamie Dimon iz JPMorgan Chasea.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital