Guverner Centralne banke BiH: Investiranje na siguran način u interesu privrede i građana

22.10.2022. 10:52 / Izvor: SRNA
CBBIH

Guverner Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH) Senad Softić izjavio je jučer u Sarajevu da ta banka investira na siguran način svaki dio deviznih rezervi kako bi održala monetarnu stabilnost zemlje.

Guverner Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH) Senad Softić izjavio je jučer u Sarajevu da ta banka investira na siguran način svaki dio deviznih rezervi kako bi održala monetarnu stabilnost zemlje, a u interesu privrede i građana Bosne i Hercegovine.

"Centralna banka brine o monetarnoj stabilnosti i investira u skladu sa zakonom i najboljom praksom u svijetu", istakao je Softić u razgovoru sa novinarima o upravljanju deviznim rezervama u Centralnoj banci i njihovom investiranju.

On je naglasio da su devizne rezerve garancija stabilnosti konvertibilne marke, da je uporište u investiranju, te poručio da je valutni odbor striktan, da garantuje monetarnu stabilnost i da će u tome istrajati. 

"Centralna banka prati tržišna kretanja na bazi kojih donosi investicione odluke", rekao je Softić, te dodao da je Banka nedavno prodala jedan dio zlata koji su imali u portfoliju, kao i da je riječ o pojedinačnoj transakciji.

Prema njegovim riječuima, to je urađeno u skladu sa mandatom definisanim zakonom i u najboljem interesu Centralne banke, a na bazi detaljnih analiza i projekcija.

"Cilj svih centralnih banaka je da drže cijene i inflaciju pod kontrolom, a naše je da držimo monetarnu stabilnost, s obzirom na to da u nažalosti nemamo instrument da utičemo na cijene", rekao je guverner.

Prema njegovim riječima, jedna trećina zemalja u svijetu u svom portfoliju deviznih rezervi nema zlato, a među njima je i Hrvatska.

Objašnjavajući kako se odvija proces upravljanja deviznim rezervama, rukovodilac Odjeljenja za bankarstvo Centralne banke Emina Ćeman rekla je da iako svaka centralna banka ima svoje specifičnosti, na globalnom nivou postoji konsenzus oko tri cilja upravljanja deviznim rezervama - bezbjednosti, likvidnost i profitabilnost. 

Prema njenim riječima, devizne rezerve Centralne banke iznose 16,2 milijarde KM, od toga se jedan do dva odsto odnosi na zlato.

Rukovodilac Kancelarije za monitoring i analize Centralne banke Dejan Kovačević rekao je da devizne rezerve Centralne banke bilježe od 2001. godine pa do danas konstantan rast, osim u periodu od 2009. do 2013. godine, kada su bilježile stagnaciju, što je rezultat velike ekonomske krize koja je pogodila cijeli svijet.

Prema njegovim riječima, Centralna banka BiH od 2009. godine u svom portfoliju deviznih rezervi ima zlato, sa promjenjivom količinom, od jedne do tri tone zlata.

Po strukturi deviznih rezervi na dan 3. januar, 1,83 odsto je zlato, 24,15 odsto depoziti i tekući računi kod banaka, 2,87 odsto gotovina, 71,13 odsto vrijednosni papiri sa fiksnim prihodom, te 0,01 odsto specijalna prava vučenja /SDR/ kod MMF-a.

Na dan 18. oktobar bilo je 0,98 odsto zlata, 52,55 odsto vrijednosni papiri sa fiksnim prihodom, 2,95 odsto gotovina, 43,52 odsto depoziti i tekući računi kod banaka i 0,01 odsto SDR kod MMF-a. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital