USAID Turizam i UniCredit Banka potpisali Plan podrške za lakši pristup kapitalu turističkom sektoru

04.11.2022. 12:40 / Izvor: Akta.ba
Unicredit

Turistički sektor BiH uskoro će profitirati od implementiranja sveobuhvatnog plana olakšanja pristupa finansijama za investitore i poduzetnike u oblasti turizma, uključujući i stvaranje specijaliziranih finansijskih proizvoda.

Turistički sektor Bosne i Hercegovine uskoro će profitirati od implementiranja sveobuhvatnog plana olakšanja pristupa finansijama za investitore i poduzetnike u oblasti turizma, uključujući i stvaranje specijaliziranih finansijskih proizvoda. Turistički sektor tako će imati mogućnost unaprijeđenja svoje ponude kako bi privukao više posjetitelja i unaprijedio konkurentne prednosti turizma u Bosni i Hercegovini.

USAID-ov projekt razvoja održivog turizma u Bosni i Hercegovini (Turizam) potpisao je Zajednički plan provedbe s UniCredit Bank d.d., Mostar s ciljem podrške promociji specijaliziranih finansijskih proizvoda za turizam, unaprijeđenja sposobnosti turističkih preduzeća da pristupe finansijama kroz treninge izgradnje kapaciteta finansijskog menadžmenta i poslovnog razvoja, kao i unaprijeđenja spremnosti institucija da turističkim projektima odobre finansiranje. 

U okviru Zajedničkog plana provedbe, partneri su se obavezali da promoviraju finansijske proizvode turističkim preduzećima širom Bosne i Hercegovine, uključujući prezentacije proizvoda, seminare i webinare, razmjenjuju informacije o učinku i projekcijama turističke industrije, pružaju pomoć u razvoju kvalitetnih projekata i prijedloga finansiranja, podrže razvoj i diverzifikaciju proizvoda, te planiraju razvoj kroz obuku, marketing i promociju.

"Potpisivanjem Plana podrške nastavljamo s pružanjem podrške velikom broju malih i srednjih preduzeća u sektoru turizma te shodno tome pružamo pristup nužno potrebnim sredstvima za održavanje poslovanja i očuvanje radnih mjesta. Naša zemlja obiluje vrijednim i kreativnim turističkim radnicima i prekrasnim turističkim destinacijama, a nakon dvije, veoma izazovne godine za cijelo gospodarstvo, drago nam je vidjeti da se turistički sektor postepeno oporavlja, razvija i raste. Osnaživanje razvoja zajednica naš je prioritet, a kontinuiranim ulaganjem u razvoj turističkih proizvoda obogaćujemo ponudu domaćeg turizma te značajno doprinosimo oporavku cijelog sektora.", naglasila je Amina Mahmutović, predsjednica Uprave UniCredit Bank d.d., Mostar.  

Zajednički plan provedbe je finaliziran nakon opsežnih konsultacija sa stotinama predstavnika turističke industrije. Većina njih je izrazila interes za pristup specijaliziranim kreditnim i leasing linijama u turističkom sektoru. Prepoznajući izazove s kojima se turistički sektor suočava u pristupu finansijama, USAID Turizam je ostvario partnerstvo s bankama i lizing kompanijama kako bi povećao broj turističkih biznisa koji su uspješno pristupili finansijskim kreditima.

USAID Turizam radi na stvaranju dinamične, održive turističke ekonomije, predvođene privatnim sektorom u skladu s kulturom gostoprimstva i prepoznatljivim prirodnim atrakcijama Bosne i Hercegovine. Projekt podržava privatni sektor u predvođenju rasta turističkog sektora, uključujući pozicioniranje Bosne i Hercegovine kao jedne od najdinamičnijih i najatraktivnijih turističkih destinacija na međunarodnom nivou s ciljem povećanja broja posjetilaca, smanjenja sezonalnosti i povećanja vrijednosti.

Kako biste saznali više, posjetite prvu online platformu za finansiranje malih i srednjih preduzeća u sektoru turizma, koju je izradio USAID Turizam.

Za više informacija o USAID Turizam aktivnostima, posjetite web stranicu ili profile na društvenim platformama.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital