Saradnja Njemačke razvojne banke - KfW i UniCredit Banke: Kreditna sredstva bez kamate i naknade

08.11.2022. 11:17 / Izvor: Akta.ba
Covid

Kreditna sredstva bez kamate i naknade za ublažavanje utjecaja i posljedica Covid-19.

S ciljem unaprjeđenja ekonomskog i socijalnog napretka Bosne i Hercegovine, Vlada Savezne Republike Njemačke preko Ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), omogućila je grant sredstva za Bosnu i Hercegovinu za ublažavanje utjecaja i posljedica Covid-19 na mikro, mala i srednja preduzeća u iznosu od 12 miliona BAM. Grant ugovor je potpisala Njemačka razvojna banka - KfW sa Vijećem ministara Bosne i Hercegovine, dok je za banku partnera odabrala UniCredit Bank d.d. Mostar.

Svrha programa jeste pružanje finansijske potpore za mikro, mala i srednja preduzeća u Bosni i Hercegovini koja su, zbog otežanih okolnosti uslijed pandemije virusa COVID-19, pretrpjela značajne gubitke. Pružanje finansijske potpore navedenim preduzećima ujedno predstavlja direktan doprinos unaprjeđenju poslovnog okruženja kao i očuvanju radnih mjesta u Bosni i Hercegovini. Korisnici ove linije imat će na raspolaganju sredstva u iznosu do 50.000,00 EUR po kreditu i klijentu, bez kamate i naknade. Sredstva će se odobravati s rokom dospijeća ne dužim od 15.12.2024. godine, uz mogućnost grace perioda do 6 mjeseci pri odobravanju. U svrhu apliciranja za navedena sredstva, bit će potrebno dokumentirati finansijske gubitke preduzeća, izazvane pandemijom virusa COVID-19.  

UniCredit Bank d.d. Mostar svojim svakodnevnim djelovanjem podstiče unaprjeđenje gospodarstva u Bosni i Hercegovini te time i unaprjeđenje uslova života u lokalnim zajednicama. Ključnu ulogu u očuvanju stabilnosti gospodarstva Banka je imala u periodu krize izazvane pandemijom virusa Covid-19, kada su se i preduzeća i građani Bosne i Hercegovine suočili s nezapamćenim izazovima. Vrlo brzo po izbijanju krize, Banka je potvrdila svoju primarnu usmjerenost na klijenta i mnogim fizičkim i pravnim licima ponudila prava i kvalitetna rješenja.

"Posljedice pandemije virusa COVID-19 su, nažalost, još uvijek prisutne na tržištu Bosne i Hercegovine. Partnerstvo KfW s UniCredit Bank d.d. u značajnoj će mjeri imati pozitivan efekat na mikro, mala i srednja preduzeća, omogućavajući im da kroz finansijsku potporu, bez troškova kamate i naknade, saniraju negativne posljedice uzrokovane pandemijom, ojačaju svoju poziciju na tržištu te nastave put daljnjeg rasta i razvoja za dobrobit lokalnih zajednica u kojima posluju.", ispred UniCredit Bank d.d. Mostar izjavio je Almir Gredić, član Uprave odgovoran za Korporativno i investicijsko bankarstvo.

"Nakon vrlo uspješne implementirane prve faze programa za ublažavanje posljedica COVID-19 na mikro, mala i srednja preduzeća, vlada Republike Njemačke je omogućila dodatna sredstva s istom namjenom, te će KfW program imlementirati s dugogodišnjim partnerom u BiH, UniCredit Bank d.d. Mostar. Time KfW u saradnji sa svojim partnerskim finansijskim institutcijama u BiH nastavlja pružati podršku privredi i stanovništvu te kroz programe nastavlja  jačati ekonomiju i pristup finansijskim uslugama za sve korisnike", rekla je Dželila Huremović, zamjenica direktora KfW-a za Bosnu i Hercegovinu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital